Заборона 1С приватний бізнес не зачепить, лише державні структури - СБУ

Заборона 1С приватний бізнес не зачепить, лише державні структури - СБУ

Укрінформ
Правоохоронці не будуть приходити на приватні підприємства та перевіряти, чи встановлена на комп’ютерах бухгалтерська програма "1С", російська компанія-виробник якої потрапила під санкції.

Обмеження на використання "1С" стосується державних структур, які мають перейти на новий бухгалтерський продукт з наступного року, заявила представник СБУ Юлія Лапутіна під час "круглого столу" на тему "Нові санкції щодо країни-агресора: що далі?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Принаймні для державних структур ми вважаємо "1С" не придатною для користування у майбутньому. Приватного сектору це взагалі не стосується. Ми не можемо впливати на приватний сектор і щось нав’язувати. Можемо лише рекомендувати звернути увагу на те, що дані, які отримуються від ваших бізнес-структур, підприємств тощо - обробляються у РФ. В умовах війни я вважаю, що це просто не нормально. Але це ваше право користуватись чи ні", - сказала вона.

За словами представника СБУ, передбачається, що цей фіскальний рік завершується у чинному режимі, а в наступному фіскальному році компанія "1С" не буде допущена до участі в тендерах у державному секторі.

"У СБУ немає жодних питань до приватного сектору, який діє на законних підставах. З приводу програми "1С", то ніхто ні до кого приходити не буде. Адже ми розуміємо, що це - приватна справа. Що стосується державного сектора, то тут інша ситуація: ми будемо навіть у рамках контррозвідувального забезпечення діяльності державних установ, уникнення загроз з точки зору проникнення до них спецслужб іноземних держав робити все, щоб цього не сталося", - заявила Лапутіна.

Вона назвала абсурдним твердження про те, що СБУ нібито зможе перевіряти будь-яку приватну компанію через використання продукту "1С".

"Програма "1С" є монополістом ринку і вже багато років присутня. Зрозуміло, що дуже незручно буде бізнесу переходити. Багатьом не відомо, як це буде. Але до відома: уся інформація, яка отримується "1С", оновлення програми йде через російські сервери. І йде зворотній зв’язок, і збираються дані, це як big data, яка може бути використана в інтересах підриву економіки, збору даних, підриву окремих галузей окремих секторів економіки нашої держави", - заявила представник СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про запровадження нових санкцій проти Росії. До санкційного списку увійшли 1228 фізичних осіб і 468 - юридичних.

Зокрема, під обмежувальні санкції РНБО також потрапили російський виробник програмного забезпечення для бухгалтерського обліку ТОВ "1С" (Москва) і компанія-постачальника програмного продукту "1С:Підприємство" в Україні "Єврософтпром".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-