Семерак квапить із ядерним сховищем, бо можливі штрафи від РФ

Семерак квапить із ядерним сховищем, бо можливі штрафи від РФ

Укрінформ
У 2018 році з Росії до України повернуть високоактивні відходи, що утворилися після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Водночас в Україні досі не розпочали будівництво сховища для зберігання осклованих радіоактивних відходів. 

Відсутність сховища призведе до додаткових витрат України у вигляді штрафних санкцій з боку Росії за понаднормове зберігання високоактивних відходів, заявив у четвер під час засідання Кабміну міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, інформує Урядовий портал

"У 2018 році з Російської Федерації до України повернуться високоактивні відходи, що утворились після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, підкресливши, що будівництво необхідного сховища для зберігання осклованих радіоактивних відходів досі не розпочато. На його думку, сфера поводження з радіоактивними відходами надзвичайно потребує державної підтримки. Відсутність сховища призведе до додаткових витрат України у вигляді штрафних санкцій з боку Росії за понаднормове зберігання високоактивних відходів", - зазначив він. 

Міністр також нагадав, що, відповідно до прийнятих Україною міжнародних зобов’язань, відповідальність за остаточне поводження з такими відходами покладається на державу. 

"Саме тому сьогодні на часі схвалення двох законопроектів, які відновлять статус Фонду РАВ у складі спеціального фонду державного бюджету, забезпечить їх цільове призначення», - наголосив Остап Семерак.

Міністр висловив переконання, що відновлення статусу Фонду поводження з радіоактивними відходами у складі спеціального фонду державного бюджету забезпечить їх цільове призначення та накопичення коштів для створення безпечної системи поводження з радіоактивними відходами.

«В Україні обсяги радіоактивних відходів становлять орієнтовно 3-4 млн куб. метрів, однак за роки незалежності не побудовано жодного сховища для їх захоронення. Сховища радіоактивних відходів на АЕС, які є найбільшими виробниками радіоактивних відходів в Україні на межі критичного заповнення. Необхідна розбудова та створення інфраструктури для зберігання і захоронення в них радіоактивних відходів»,- сказав міністр.

Міністр також нагадав, що з метою вирішення питання зберігання радіоактивних відходів у 2009 році був створений Державний фонд поводження з радіоактивними відходами (РАВ), який наповнювався за рахунок виробників радіоактивних відходів і працював за принципом «забруднювач платить». Проте в 2010 та 2015 роках були внесені зміни до законодавства, які призвели до втрати Фондом накопичувального характеру та цільового призначення його коштів, що фактично припинило існування Фонду. Відновлення статусу Фонду удосконалить механізм фінансування поводження з радіоактивними відходами, сприятиме оптимізації витрат на утримання існуючих сховищ.

 «Ухвалення законопроектів підвищить рівень безпеки існуючих та майбутніх поколінь від шкідливого іонізуючого впливу випромінення РАВ. Провадження реальних дій з боку держави щодо застосування ядерних і радіаційних технологій сприятиме забезпеченню безпеки населення та навколишнього середовища», - зазначив Семерак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-