Експерт: Росія втрачатиме $400 мільйонів на рік через

Експерт: Росія втрачатиме $400 мільйонів на рік через "ядерне" сховище під Чорнобилем

Укрінформ
Будівництво Центрального сховища відпрацьованого  ядерного палива, яке дасть можливість Україні безпечно зберігати паливо з трьох вітчизняних АЕС, означатиме для Росії втрату $200 млн на рік.

Крім того, ще $200 млн на рік Росія втратить додатково внаслідок диверсифікації постачань свіжого ядерного палива.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповіла енергетичний експерт, представник Асоціації "Український ядерний форум" Ольга Кошарна.

"Якби цей проект реалізовувався в 2005 році, коли пройшов тендер і виграв Holtec, і політики це все не гальмували, у нас би було сховище ще 10 років тому. Зберігаючи у себе, ми б заощадили вже $2 млрд. Зрозуміла справа, що потрібні витрати на експлуатацію і виплату зарплат, але це б було близько $50 млн на рік. Будівництво обійдеться близько $350 млн"., - сказала Кошарна.

Експерт звернула увагу, що закон про будівництво ЦСВЯП було ухвалено тільки в 2012 році, після цього його реалізація ще кілька разів гальмувалася. За цей час, крім усього іншого, подорожчали матеріали, вартість робіт і устаткування - з цієї причини будівництво сховища, спочатку оцінено при підписанні контракту в $145 млн, подорожчало більш ніж в 2 рази.

"Сховище будується досить швидко, через 1,5 року може бути готова 1 черга. Якщо зараз почнуть заливати майданчик, в 2018 році відкриють 1 чергу. Але для Росії будівництво ЦСВЯП означає втрату грошей, $200 млн на рік. А якщо ми робимо диверсифікацію постачань ядерного палива, то вони втрачають ще близько $200 млн на рік. Ми для них великий ринок, в цілому Росія втрачає $400 млн", - розповіла Кошарна.

У цьому ключі вона нагадала, що цього року ДП НАЕК  "Енергоатом" розширює постачання палива від Westinghouse. Планується, що завантаження здійснюватимуться на 6 блоках, що становитиме 30% від річних завантажень: "Зборки Westinghouse такого ж розміру, як і російські, тому їх можна тимчасово зберігати в сховищі. Росія їх не візьме на зберігання, а крім того, вони не вміють переробляти відпрацьоване паливо ВВЕР-1000. Це усе зберігається у них за великі гроші. Тому НАЕК веде переговори з AREVA про можливість переробки цього палива. У них виробництво велике, в 2015 році була запущена ще одна лінія".

Експерт пояснила, що на даний момент Росія володіє технологією переробки відпрацьованого палива реакторів типу ВВЕР-440. Таких в Україні є всього два, обидва встановлено на Рівненській АЕС.

"У них різна конструкція і різне збагачення. Відповідно, те, що переробляють в Челябінську, це 440-і. Нам повертають засклені високоактивні відходи, які, в ідеалі, варто було б захоронити в геологічному сховищі, але ми ще не приступали до пошуку майданчику. Поки що йде мова про те, що в Чорнобильській зоні будувати приповерхневе сховище для високоактивних відходів, поки ми не вирішимо питання", - зазначила Кошарна.

Крім того, за її словами, залишається невирішеним питання про відшкодування Росією цінних радіонуклідів, витягуваних з паливних складок при переробці.

"Це конфіденційна комерційна інформація, чи відшкодовує нам Росія - про це усі мовчать", - прокоментувала Кошарна.

Вона також підкреслила, що будівництво ЦХОЯТ - це міра з поводження з відпрацьованим ядерним паливом, але не рішення з його захоронення. Такий об'єкт є фактично аналогічним до того, який вже функціонує на Запорізькій АЕС.

"Проект досить простий, він пройшов усі процедури з радіаційної та ядерної безпеки. Це буде просто майданчик, на якому встановлюються контейнери. Перша черга зажадає залити майданчик і побудувати перевантаження", - зазначила Кошарна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-