Компанія Курченка видобуватиме нафту і газ в окупованому Криму – ЗМІ

Компанія Курченка видобуватиме нафту і газ в окупованому Криму – ЗМІ

Укрінформ
Невідома в галузі приватна компанія "Нові проекти" отримала російську ліцензію на розвідку і видобуток нафти і газу на шельфі окупованого Росією Криму.

Про це пише газета "Комерсант".

"Невідома в галузі приватна компанія "Нові проекти" отримала російську ліцензію на розвідку і видобуток нафти і газу на шельфі Криму. Основним власником компанії, за офіційними даними, є підприємець Антон Дорноступ, близький до сім'ї екс-глави Роснадр Валерія Пака, хоча ряд джерел "Ъ" пов'язують "Нові проекти" з українським бізнесменом Сергієм Курченком", - йдеться в повідомленні.

За даними видання, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв ще у червні 2016 розпорядився видати ТОВ ліцензію на цю ділянку на 30 років. Протягом восьми років компанія має пробурити пошукову свердловину.

При цьому ТОВ "Нові проекти" наприкінці минулого року повідомило Роснадра, що в 2017 році має намір скласти план пошуково-розвідувальних робіт на ділянці Глибока.

"Поява приватної компанії на шельфі - несподіванка, тут за законом дозволено працювати тільки держкомпаніям, виняток - "старі" ліцензії, видані до травня 2008 року (так на шельфі Балтики і Каспію працює ЛУКОЙЛ)", - пише "Комерсант".

Зазначається, що спочатку власником ТОВ була київська "Фосізонс Трейд", але в грудні 2015 року "Нові проекти" були продані колишньому заступнику голови Ялти Мостовому Віталію (помер влітку 2016 року). За даними "Картотеки", з травня 2016 року 99% "Нових проектів" володіє АТ "Главнафтосервіс" (належить Антону Дорноступу), ще 1% у Олега Кочагова (зараз очолює АТ "Полюс Логістика", структуру "Полюса" Саїда Керімова). Дорноступ - також гендиректор ТОВ "Русвелл", зареєстрованого зараз у Москві за однією адресою з "Новими проектами". "Русвеллом" через АТ "Інвестиційна нафтосервісна компанія" володіє Петро Пак, син екс-глави Роснадр Валерія Пака. Та ж адреса у "ОГК Груп" (займається розвідкою твердих корисних копалин), гендиректором якої є інший син екс-чиновника Анатолій Пак.

У той же час, два співрозмовника видання в уряді стверджують, що бенефіціаром "Нових проектів" є підозрюваний в Україні в розкраданні держмайна "Укргазвидобування" Сергій Курченко, який проживає в Москві. Курченко також є власником групи компаній "Газ Україна", медіа-холдингу UMH Group; власником і президентом футбольного клубу "Металіст Харків", головою наглядової ради ГК "ВЕТЭК".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-