НРКЕКП каже, що не закладала цін

НРКЕКП каже, що не закладала цін "Роттердам+" у тарифи

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спростовує інформацію про врахування у тарифах поточних цін вугілля на рівні «Роттердам+».

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Враховуючи факти поширення у ЗМІ інформації щодо начебто врахування в діючих тарифах на електроенергію ціни вугілля на рівні «Роттердам+», НКРЕКП вважає за необхідне... наголосити на факті врахування НКРЕКП в діючих тарифах на електроенергію ціни вугілля на граничному рівні 1730 грн/тонну, що суттєво нижче, ніж 2500 грн/тонну за поточними котируваннями індексу API2 з урахуванням логістики для забезпечення імпортним вугіллям", - йдеться у повідомленні.

У комісії також поінформували про застосування Міністерством енергетики та вугільної промисловості окремого порядку визначення ціни вугілля державними шахтами, яка базується на котируванні вугільних бірж у Польщі (PSCMI1 та PSCMI2) і відповідає 1700 грн/тонну.

Крім того, у НКРЕКП заявили, що впровадження порядку формування оптової ринкової ціни електроенергії відбувалось у прозорий та публічний спосіб і дозволило вперше регламентувати порядок її визначення.

В повідомленні роз'яснюється, що це суттєво зменшує обсяг державних дотацій на вугільну галузь, які раніше перевищували 2 млрд доларів США щорічно (56 млрд грн за поточним курсом), а також це дозволило зменшити оптову ринкову ціну електричної енергії на 10 % з 1 січня та ще на 5,8 % - з 1 квітня 2017 року.

Як відомо, у квітні 2016 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. За інформацією голови комісії Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля мала формуватися на основі ціни (індекс API2), яка формується в результаті торгів на біржі в Роттердамі (Нідерланди), разом з вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок - так звана формула "Роттердам плюс транспорт" ("Роттердам+").

10 лютого 2017 року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що ціна українського вугілля становить 1730 грн за тонну, що вдвічі менше за ціну, що утворилася б за формулою "Роттердам+". За його словами, на сьогодні в оптову ціну електроенергії не закладена ціна вугілля за формулою "Роттердам+".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-