Кабмін переніс початок регулювання цін на ліки на 1 квітня

Кабмін переніс початок регулювання цін на ліки на 1 квітня

Укрінформ
Уряд вніс зміни до постанови про державне регулювання цін на лікарські засоби, якими відтермінував його до 1 квітня.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорон здоров'я.

"Уряд України розуміє важливість забезпечення безперервності лікування хронічних хвороб та стабільності на ринку ліків. З цією метою Кабінет міністрів України ухвалив рішення внести зміни до постанови Кабінету міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 862 "Про державне регулювання цін на лікарські засоби" та відтермінувати початок її реалізації до 1 квітня 2017 року. Таким чином реферування цін увійде в дію одночасно з програмою відшкодування вартості лікарських засобів, передбаченою Постановою Кабінету міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 863 "Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів". Одночасне запровадження згаданих програм підсилить позитивну дію кожної з них", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що під час підготовки до запровадження цінового регулювання проводилися консультації з виробниками та операторами ринку лікарських засобів. Деякі виробники погодилися на зниження цін і вже почали цю практику. Втім напередодні запровадження референтних цін на ліки частина представників фарміндустрії висловила занепокоєння, що для належного виконання зазначеного регулювання їм потрібний триваліший перехідний період для реалізації залишку лікарських засобів, на які поширюється регулювання цін.

Також у МОЗ повідомили, що відповідно до протокольного доручення Кабінету міністрів України від 01.01.2017, Міністерство охорони здоров'я та Міністерство економічного розвитку та торгівлі переглянуть Порядок розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби на основі референтних цін з метою приведення таких цін до економічно обгрунтованих та подадуть пропозиції Кабінету міністрів України.

Як повідомляв Укрінформ, раніше планувалося, що регулювання цін розпочнеться з 1 лютого. 

Минулого тижня Міністерство охорони здоров'я затвердило реєстр оптово-відпускних цін на ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету другого типу. У реєстрі вказані граничні ціни щодо 21 міжнародної непатентованої назви або діючої речовини на ліки за трьома напрямами: серцево-судинні захворювання (65% від загальної смертності в Україні); цукровий діабет другого типу (хворіють 1 млн українців); бронхіальна астма (суттєво впливає на якість життя 210 тисяч пацієнтів працездатного віку). 

Планувалося, що з 1 лютого реалізація ліків в аптечних закладах вище граничної ціни з урахуванням граничних надбавок (оптової та роздрібної) та ПДВ буде неможливою, а ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби мав зменшитися до 2-5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-