ЄС профінансує будівництво укриття над урановими хвостосховищами

ЄС профінансує будівництво укриття над урановими хвостосховищами

Укрінформ
Десять мільйонів євро фінансування з ЄС залучила Дніпропетровська обласна рада, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України для покращення ситуації на Придніпровському хімічному заводі.

Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської обласної ради.

«Для нас принципово важливою є міжнародна підтримка з боку Європейського Союзу, в якого є досвід вирішення екологічних проблем... Роботи, які проведуть тут (на майданчику Придніпровського хімзаводу - ред.), дозволять усунути ризики опромінення, які несуть уранові об`єкти. Після робіт показники на території заводу знизяться до фонових», - зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов.

За його словами, першочергові заходи, які мають бути втілені – це зведення саркофага, обмежене та контрольоване пересування, а для працюючих там людей рекомендоване використання засобів захисту від випромінення. Роботи мають розпочатися навесні наступного року.

Голова облради наголосив, що німецькі фахівці, аналізуючи ситуацію на заводі, підкреслили, що для безпеки звичайних людей, які живуть поблизу колишнього ПХЗ, ніякої загрози від випромінювання немає.

Після закриття колишнього хімічного заводу, який діяв у період з 1947 по 1992 роки, практично нічого не робилося для очищення джерел радіоактивного забруднення, які становлять небезпеку для тих, хто працює на підприємствах, розташованих на території колишнього ПХЗ. За 25 років незалежності не вдавалося суттєво покращити ситуацію: державні програми приведення небезпечних об’єктів ВО «ПХЗ» в екологічно-безпечний стан 2003-2008 років, а потім 2009-2013 років хронічно недофінансувались. Після численних звернень обласної та місцевої влади до ВР та Кабміну вдалося поновити Державну програму та у 2016 році стабілізувати ситуацію. Допомогла міжнародна підтримка з боку ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-