НАТО допоможе Україні захоронити радіоактивні відходи на Житомирщині

НАТО допоможе Україні захоронити радіоактивні відходи на Житомирщині

Укрінформ
В Україні розпочинаються роботи з ліквідації могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті "Вакуленчук" на Житомирщині, за підтримки Трастового Фонду НАТО.

Про це інформує Державне агентство з управління зоною відчуження.

"За фінансової підтримки Трастового Фонду НАТО із захоронення радіоактивних джерел з колишніх радянських військових об’єктів в Україні, вже в кінці вересня 2016 року розпочнуться роботи з ліквідації могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті "Вакуленчук", що на Житомирщині", - йдеться у повідомленні.

Кошти до Трастового Фонду вклали США, Швейцарія, Люксембург та Німеччина.

"Завдяки цьому проекту є можливість забезпечити відновлення територій, на яких розташовані радіоактивні могильники, привести їх до екологічно безпечного стану та знизити ризик потрапляння радіоактивних відходів у незаконний обіг", - інформує ДАЗВ.

Запит про допомогу очистити територію від об’єктів, на яких містяться радіоактивні відходи, які виникли внаслідок військової діяльності, надійшов до НАТО у 2010 році. В 2011 році НАТО і представники експертних кіл країн-членів НАТО здійснили візит в Україну і переконались, що Україна потребує такої допомоги. В той же час було вирішено, що виконавчою агенцією проекту стане NSPA, тоді ж Німеччина погодилась бути провідною країною у виконанні цього проекту. У 2014 році було підтверджено зобов’язання кожної зі сторін щодо виконання проекту і в середині 2015 року угоду було підписано. Заплановано, що до кінця 2016 року буде успішно завершено цей проект.

За словами аташе з питань оборони посольства Німеччини в Україні полковника Норберта Гесса, цей проект має два виміри, перший – це найкраща інвестиція у безпечне життя людей, другий – зниження ризику використання радіоактивних відходів з метою виготовлення зброї, так званих "брудних бомб". У рамках проекту передбачено вилучення усіх радіоактивних матеріалів та перевезення їх на зберігання до відповідних ліцензованих сховищ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-