Економіст прогнозує стабілізацію у 2017 році котирувань українських євробондів

Економіст прогнозує стабілізацію у 2017 році котирувань українських євробондів

Укрінформ
У 2017 році можна очікувати стабілізацію котирувань більшості вже присутніх на ринку українських єврооблігацій. Водночас, вихід на ринок єврооблігацій з новою емісією може зіштовхнутися з проблемами, пов'язаними з очікувальною поведінкою інвесторів.

Про це у своєму блозі на сайті Укрінформу написав голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

За його словами, після обвалу котирувань та стрімкого спекулятивного зростання доходності облігацій практично всіх українських емітентів у 2014 та 2015 роках, у 2016 році можна спостерігати протилежну тенденцію.

"Дохідність по облігаціям більшості українських емітентів опустилась до 8-9%, з відповідним зростанням котирувань. При цьому котирування облігацій таких емітентів, як DTEK, Metinvest, Ferrexpo виросли за останні 12 місяців у двічі", - підкреслив він.

При цьому, стверджує економіст, підгрунтям для значного зростання котирувань, зниженням доходності та зростанням попиту на облігації українських емітентів на міжнародних фондових площадках було те, що державні банки (Ощадбанк та Держексімбанк), Укрзалізниця, DTEK та Metinvest в основному змогли домовитись щодо реструктуризації боргів. В свою чергу це стало можливо завдяки оптимістичним прогнозам, які були підтриманні зростанням економіки, що знизило ризики за цінними паперами українських емітентів. Додають позитиву прогнози на 2017 рік Світового банку та МВФ. Вони оцінюють потенціал зростання економіки до 2,5%, хоча є підстави вважати, що він буде не менше 3 відсотків.

Крім того, на думку Кушнірука, важливим фактором було те, що українському уряду наприкінці літа 2015 року вдалось досягти домовленості з переважною частиною власників українських суверенних єврооблігацій щодо реструктуризації їх з погашенням.

"Це, по-перше, забезпечило уникнення дефолту України, по-друге, стало орієнтиром для умов реструктуризації інших квазісуверенних єврооблігацій та облігацій недержавних емітентів. Згідно сталої практики (за рідкісними виключеннями) дохідність недержавних облігацій не може бути нижчою, ніж дохідність суверенних боргових зобов’язань", - зазначив він.

Водночас, за словами економіста, у 2017 році, попри прогнозовану стабілізацію котирувань більшості вже присутніх на ринку українських єврооблігацій, інвестори скоріш за все займуть очікувальну поведінку.

"У 2017 році можна очікувати, з одного боку, стабілізацію котирувань більшості вже присутніх на ринку українських єврооблігацій, з іншого - українські емітенти, незважаючи на попит на оборотний капітал та довгострокові ресурси, навряд чи зможуть розраховувати на вдалий вихід на ринок єврооблігацій з новою емісією", - зазначає Кушнірук.

Так, за словами експерта, на міжнародних фінансових ринках є надлишок вільних коштів, частина яких у 2016 році була спрямована на українські папери.

"У 2017 році інвестори, швидше за все, займуть очікувальну поведінку. Їх буде цікавити практичний бік реалізації економічної політики адміністрації президента Трампа, реакції товарних та фондових ринків на неї, результати виборів навесні - у Франції та восени - в Німеччині. За таких обставин українські емітенти облігацій будуть змушені в 2017 році орієнтуватись переважно на український ринок, де інтерес до боргових зобов’язань фінансово стійких емітентів може виникнути, як у банків, так і у небанківських фінансових установ", - підкреслив він.

Разом з тим, наголошує експерт, міжнародні фінансові установи публікують оптимістичні прогнози щодо української економіки починаючи з 2015 року.

"Відчуття, що українська економіка відновлюється, з’являється і у зовнішніх інвесторів. Тим більше що міжнародні фінансові установи починаючи з 2015 року публікують оптимістичні прогнози щодо української економіки. Це підкріплює сподівання інвесторів, з боку яких в цьому році з’явився інтерес, як до суверенних та квазісуверенних єврооблігацій, так і до єврооблігацій українських компаній, розміщених в попередні роки", - стверджує економіст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-