РФ проводить

РФ проводить "спецоперацію" з повернення контролю над "Енергоатомом", - ЗМІ

Укрінформ
Під прикриттям агресивного шуму пропаганди в ЗМІ, провокаційних заяв щодо загострення ситуації в Криму і на Сході України цими вихідними, Росія намагається отримати контроль над НАЕК "Енергоатом".

Про це директор Бізнес-ради Україна-ЄС Джеймс Вілсон пише в своїй статті "Російський ведмідь проводить секретну атаку для отримання контролю над атомною генерацією України", розміщеній британським новинним порталом EU Reporter 15 серпня.

Автор публікації зазначає, що Росія не перший рік намагається отримати контроль над "Енергоатомом", який, на його думку, є "дорогоцінним каменем у короні української промисловості". Дж. Вілсон переконаний, що контроль над атомною генерацією України дозволить РФ отримати стратегічну перевагу, оскільки Енергоатом виробляє більше 50% електроенергії в країні і має важливе значення для забезпечення енергетичної безпеки України в зимовий період.

"Це також дозволило б Москві повернути назад процес диверсифікації постачань ядерного палива та створення сховища відпрацьованого ядерного палива в Україні - буде зупинена робота, яка здійснюється нинішнім керівництвом Енергоатому спільно із західними компаніями Holtec і Westinghouse для підвищення енергетичної незалежності України", - зазначає директор Бізнес-ради Україна-ЄС.

Він упевнений, що найбільш вдалим для Росії варіантом розвитку подій навколо Енергоатому стало б повернення до старого радянського кланового стилю ведення бізнесу, при якому російські постачальники матеріалів і послуг для ядерної енергетики мали монопольне становище в Україні.

Дж.Вілсон також відзначив зацікавленість у такому положенні справ з боку корумпованих посередників в українській владі, які розраховують отримувати комісійні від російських підрядників.

"Ставки великі і не тільки тому, що означають багатомільярдні доларові контракти для російських виробників, але й тому, що Україна успішно продемонструвала іншим країнам ЄС, які експлуатують російські ядерні реактори, що у російського палива є альтернатива. Атакуючи на промисловому фронті паралельно з військовими погрозами, Росія могла б перемогти в економічній битві без єдиного пострілу", - застерігає Дж.Вілсон.

Як раніше повідомляло агентство, українські АЕС куплять у Westinghouse майже третину ядерного палива.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-