Українські АЕС куплять у Westinghouse майже третину ядерного палива

Українські АЕС куплять у Westinghouse майже третину ядерного палива

Укрінформ
Україна у 2016 році планує здійснити 17 поставок ядерного палива: 12 від російської компанії ТВЕЛ та ще 5 - від американського Westinghouse.

Про це в інтерв'ю газеті "Голос України" повідомив віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон.

"У 2016 році заплановано здійснити 17 поставок свіжого ядерного палива на енергоблоки українських АЕС, у тому числі 12 поставок - ВАТ "ТВЕЛ" і п'ять поставок - компанії Westinghouse, з них три планується до завантаження", - сказав Кістіон.

За його словами, сьогодні майже 85% ядерного палива, що експлуатується на наших АЕС, становить паливо російського виробництва, близько 15% - транснаціональної компанії Westinghouse.

Він заявив, що в України теж є потенціал для виробництва власного ядерного палива та його компонентів на базі національних ресурсів природного урану та цирконію.

"Це дозволить нашій державі зменшити  імпортозалежність у сфері атомної енергетики. Зараз Міненерговугілля розробило проект Концепції Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу України на 2016-2020 роки. Він передбачає створення можливостей для виробництва власного ядерного палива з використанням імпортного обладнання", - зазначив Кістіон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-