Україна зможе повністю замістити російське ядерне паливо - Енергоатом

Україна зможе повністю замістити російське ядерне паливо - Енергоатом

Укрінформ
Україна може у разі необхідності повністю замістити російське ядерне паливо на всіх 13-ти енергоблоках з реакторами ВВЕР-1000 альтернативними джерелами постачання.

Про це заявив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, виступаючи на зустрічі Євразійського центру Атлантичної ради в США, пише прес-служба компанії

«Сьогодні Україна має гарантовану можливість збільшення у разі будь-яких форс-мажорних обставин обсягу альтернативних постачань ядерного палива для забезпечення ним усіх 13-ти енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000», - сказав Недашковський.

Президент Енергоатома розповів, що проект кваліфікації ядерного палива, який він особисто супроводжує понад 16 років, для України був непростим. Його реалізація на всіх етапах натикалася на серйозну протидію з боку РФ, а за часів президентства Януковича у 2012-2013 рр. його виконання було практично зупинено. Тим не менш, після Революції гідності дія контракту з Westinghousе  була не лише відновлена, але й розширена до 6 щорічних перевантажень.

«Ключовими успіхами для нас стали нормальна експлуатація модернізованого палива Westinghouse на третьому енергоблоці ЮУАЕС і нещодавнє завантаження першої перевантажувальної партії на п'ятому енергоблоці ЗАЕС, який зараз працює на номінальній потужності», - зазначив Недашковський.

Він висловив переконання, що уроки впровадження проекту кваліфікації ядерного палива будуть корисні для наших східноєвропейських та інших колег, які експлуатують енергоблоки з реакторами російського дизайну ВВЕР, і також мають наміри диверсифікувати джерела постачання свіжого ядерного палива.

Україна експлуатує 15 атомних енергоблоків, лише два з них мають реактори типу ВВЕР-440 і розраховані на 440 мВт потужності. Решта блоків оснащена реакторами типу ВВЕР-1000 та можуть працювати потужністю до 1000 мВт. Ядерне паливо для таких реакторів виробляють лише два виробники: російський ТВЕЛ та американський Westinghousе. Після усунення деяких конструктивних недоліків у збірках Westinghousе почав постачати паливо для України, зокрема, цьогоріч 6 з 15 поставок здійснюватиме саме американська компанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-