Відбулося освячення могили українця Ресековського, який загинув за свободу Литви

Відбулося освячення могили українця Ресековського, який загинув за свободу Литви

Фото
Укрінформ
На Трошкунайському кладовищі відбулось урочисте освячення могили українця Івана Ресековського, який у складі литовських партизанів загинув за свободу Литви 6 січня 1946 року.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України у Литві.

«Пам'ять про Івана Ресековського передалась з покоління в покоління, оскільки його ім'я не було зафіксоване у жодних документах репресивних структур. У той час ніхто не згадував, що він доєднався до литовських партизан та жив у литовській родині. Однак навіть цих довгих десятиліть поки що недостатньо, щоб повністю розкрити таємницю життя чи не єдиного українця, який став партизаном Анікщяйського краю», – розповіли в посольстві.

Участь у заході, який відбувся напередодні Дня вшанування партизан, армії та суспільства, взяв заступник посла України в Литві Віктор Гамоцький, який висловив щиру вдячність литовському народу за незмінну солідарність з Україною та підтримку.

На честь Івана Ресековського та всіх борців за свободу, які загинули і поховані в Трошкунаї, українська молодь Анікщяю виконала композицію «Ой у лузі червона калина», а фольклорний гурт «Малмажеле» Трошкунайської гімназії ім. Казіса Інчюри виконав пісню політв'язнів і депортованих «Aš verkiau parimus».

Нагадаємо, у рамках вшанування пам'яті видатних українців Австрії відбулося освячення могили відомого українця, лікаря Стефана Зощука та його родини на кладовищі Gersthof у 18-му районі Відня.

Фото: посольство України в Литві / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-