В Анкарі діє виставка, присвячену 80-річчю депортації кримських татар

В Анкарі діє виставка, присвячену 80-річчю депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
В Анкарі відкрили виставку, присвячену 80-річчю депортації кримських татар, кримськотатарського художника Рустема Еміна.

Виставку було відкрито на базі Президентства у справах закордонних тюрків та пов’язаних із ними громад (YTB), повідомляє власкор Укрінформу.

«Це темна сторінка історії, оскільки люди, які жили на своїй землі, були вигнані з неї. Ми бачимо, що ті самі вигнання повторюються. Але ця нація, яка пережила найболючіше, зуміла, попри всі випробування, зберегти кримськотатарську спільноту, свої культуру та традиції… Гноблення продовжуються й сьогодні, після того, як Росія вторглася в Крим у 2014 році», – сказав на відкритті голова YTB Абдулла Ерен.

Посол Литви в Анкарі Рікардас Дегутіс нагадав, що кримські татари прибули в його країну кілька століть тому та за ці роки стали невіддільною частиною литовського суспільства.

«Тому і цей день депортації дуже сумний для нас, литовців. Ми відчуваємо той самий біль, що відчуваєте і ви. І коли була відбувалася депортація – не було різниці, депортували представників різних національностей – кримських татар, литовців, поляків та інших. Коли ми почали говорити відкрито про історію в кінці 80-х на початку 90-х, ми розраховували, що країна, яка стоїть цими звірствами, визнає цю трагедію та вибачиться. На жаль, цього не сталося, і країни, які не можуть зізнатися в таких «чорних» сторінках своєї історії, схильні їх повторювати», – сказав Рікардас Дегутіс.

За його словами, російська широкомасштабна агресія Росії проти України лиш демонструє, наскільки єдиними ми повинні бути перед цією загрозою.

«Ми вшановуємо пам'ять тих, хто 80 років тому був позбавлений своєї Батьківщини. 80 років тому Кремль вчинив важкий злочин, геноцид. Ми сьогодні разом з усіма вами молимося за душі тих, хто загинув чи помер під час, чи внаслідок цієї депортації. Історія наших народів дуже тісно пов’язана. Ми переживали різні злочини, утиски та голод, які йшли з одного джерела - Москви… Після розпаду СРСР кримські татари мали можливість повернутися додому, але у 2014 році стався новий злочин – почалася чергова окупація Криму, у 2022 році почав жахливу війну проти всієї України», – сказав Посол України в Туреччині Василь Боднар.

Дипломат наголосив на тому, що майже 25% території України захоплені ворогом, десятки тисяч цивільних та військових загинули, але боротьба триває за участю всіх націй, що проживають в Україні, зокрема кримських татар.

В Анкарі діє виставка, присвячену 80-річчю депортації кримських татар / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

На виставці представлені репродукції картин на тему депортації художника кримського татарина Рустема Еміна, а також традиційний одяг і предмети побуту кримськотатарського народу.  

Рустем Емін – один із перших художників, який зобразив депортацію її жахіття та трагедію у своїх роботах. 

Учасники заходу помолився за душі кримських татар, які втратили життя через голод, хвороби та з інших різних причин під час і після депортації.

Як повідомляв Укрінформ, у турецькому місті Ескішехірі у межах заходів до 80-річчя депортації кримських татар відбулися багатотисячний хід і мітинг. Також у місті відкрили парк Кримської культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-