У Грузії провели акцію, присвячену полоненим захисникам Маріуполя

У Грузії провели акцію, присвячену полоненим захисникам Маріуполя

Фото
Укрінформ
На площі Європи в Батумі (Грузія) 19 травня українська громада провела акцію, присвячену захисникам міста Маріуполя, що вже два перебувають у російському полоні у нелюдських умовах.  

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила спільнота «Майдан Батумі».

У спільноті нагадали, що оборону міста було припинено, бійці вийшли з території заводу, та пішли у полон за наказом «про збереження здоров'я, та життя військовослужбовців». За російськими даними, в полон потрапило 2 тис. 439 бійців «Азовсталі», зокрема близько 800 бійців «Азову». Утім в рамках обміну військовополоненими було звільнено 215 осіб.

Зауважується, що попри Женевські конвенції українські полонені зазнають від росіян катувань, негуманного поводження, позбавлення медичної допомоги, наприклад, від хронічних хвороб, а також інформації про те, що відбувається в Україні.

«Росія каже «ні, ніякої України ніколи не існувало, а хто стверджує протилежне, є нацистом». Але ми кажемо: «ще не вмерла України ні слава, ні воля». І це не просто слова. Істину цих слів довели саме захисники «Азовсталі», наші незламні герої, та всі інші, що щодня працюють заради перемоги. Це наша незламна українська нація, що народжується у полум'ї війни», – наголосили у спільноті.

Нагадаємо, у другу річницю евакуації захисників з «Азовсталі» у Варшаві біля Палацу культури й науки у Варшаві 18 травня відбулася акція-перформанс «Free Azovstal Defenders», організаторами якої є громадська ініціатива Євромайдан-Варшава.

Як відомо, 16 травня 2024 минає друга річниця евакуації захисників «Азовсталі». Після 86 днів героїчної оборони Маріуполя у повному оточенні, українські військові на території заводу «Азовсталь» отримали наказ від вищого військового командування України зупинити оборону «заради збереження здоров’я та життів військовослужбовців».

У період з 16 по 20 травня 2022 року розпочався евакуаційний вихід захисників з території заводу. Наказ виконувався з надією на швидкий обмін полоненими, але реальність виявилася іншою.

Станом на сьогодні, понад 900 бійців Азову залишаються у полоні вже третій рік. Їхні життя перебувають під жорстоким пресингом і знущаннями, що нагадують нацистські концентраційні табори.

Фото: Майдан Батумі / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-