У Ризі відбувся латвійсько-український концерт, на якому переосмислили народну пісню

У Ризі відбувся латвійсько-український концерт, на якому переосмислили народну пісню

Фото, відео
Укрінформ
У ризькому музичному центрі Daile в рамках «Осокінського фестивалю Свободи для України» пройшов благодійний концерт «Tautasdziesmu metamorfozes / Метаморфози народної пісні», в якому українські та латвійські виконавці запропонували новий підхід до фолкмузики.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Концерт відкрився виступом заслуженої артистки України співачки, хормейстерки Оксани Нікітюк. Їй акомпанував засновник фестивалю, відомий латвійський піаніст Андрейс Осокінс.

Пані Нікітюк виконала цикл Валентина Сільвестрова «5 пісень на вірші Івана Франка», а також українську колискову «Ой ходить сон коло вікон», яка надихнула американського композитора Джорджа Гершвіна з родини одеських емігрантів на світовий хіт Summertime.

Завершив перше відділення концерту латвійський дует ZeMe (Лайма Янсоне та DJ Monsta), який виконує латиську народну музику в електронному варіанті.

У другій частині концерту «Метаморфози народної пісні» глядачам був представлений творчий союз латвійської співачки українського походження Вікторії Притуляк та латвійського колективу Jumalo Jazz Orchestra. У джазовій обробці прозвучали сім українських пісень (в тому числі «Чом ти не прийшов», «Била мене мати», «Гуцулка Ксеня») та одна латиська. На біс Притуляк виконала патріотичну пісню «Гей, соколи». 

Латвійсько-український концерт «Tautasdziesmu metamorfozes / Метаморфози народної пісні» був благодійним. У фоє були поставлені прозорі ящички, куди присутні клали пожертви на допомогу Україні.

Осокінський фестиваль Свободи проходить в Ризі вп'яте і третій раз поспіль (після початку повномасштабної російської агресії) він присвячується Україні.

Нагадаємо, 2023 року під час концерту у рамках Осокінського фестивалю у Ризі виступили латвійський піаніст, маестро Андрій Осокін, латвійські музичні гурти «LabveligaisTips», «Melo – M», «Shakima Trio», «Sub Scriptum», «Varakuta», українські та латвійські виконавці Ralfs Eilands, Katrīna Gupalo, Darja Leleko, Anastasija Jačmenkina, Viktorija Pritulaka, Anastasija Vasilenko, Jevgēnija Nasonova, а також дитячий хор та інші музиканти та співаки.

Фото та відео: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-