У Вашингтоні відбулися вшанувальні заходи біля пам’ятника Шевченку

У Вашингтоні відбулися вшанувальні заходи біля пам’ятника Шевченку

Фото
Укрінформ
Посол України у США Оксана Маркарова, колектив посольства та представники місцевої української громади з нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка віддати шану видатному українцю біля пам’ятника Кобзареві у Вашингтоні.

Як передає Укрінформ, про це Оксана Маркарова повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Пані посол подякувала Ірині Халупі за організацію та всім учасникам хору Holy Family Shrine та Roxolana Wynar за чудовий спів.

Маркарова зауважила, що цього року у Вашингтоні відзначається ще одна кругла дата – 60 років тому був відкритий пам’ятник Шевченку авторства канадського скульптора українського походження Лео Мола.

Вона нагадала, що історія спорудження цього пам’ятника – довга і складна. Радянський уряд чинив шалений спротив спорудженню цього пам’ятника у столиці США. У хід йшли маніпуляції, дезінформація, «замовні» статті у впливових американських виданнях – усе, як і зараз це робить Росія у своїй інформаційній війні проти України. Вивіска режиму змінилась, а суть – ні.

Проте завдяки зусиллям української громади пам’ятник усе ж вдалось відстояти, і у 1964 році відбулось його урочисте відкриття. На цій події тоді зібралось понад 100 тис. людей, не лише зі США, але й з Канади, Аргентини, Бразилії, Великої Британії, Німеччини, Франції, Бельгії, Австралії.

Президент Дуайт Ейзенхауер у своєму виступі на відкритті монумента сказав тоді пророчі слова: «Я сподіваюся, що ваша велична хода від тіні монумента Вашингтона до підніжжя пам'ятника Шевченку запалить тут новий світовий рух у серцях, умах, словах і діях людей; нескінченний рух, присвячений незалежності та свободі народів усіх поневолених націй усього світу».

«Сьогодні увесь світ є свідком того, як українці мужньо стоять в авангарді цього «невпинного руху до незалежності й волі», героїчно стримуючи російську орду зі сходу, яка загрожує не лише нашій державі, але й усьому цивілізованому світу. А Шевченко завжди разом з нами, бо він для нас більше, ніж просто національний поет. Він – символ. Символ нашого українського характеру, нашої боротьби, нашої перемоги», – наголосила Маркарова.

Нагадаємо, у Варшаві українська громада, учні українських шкіл, дипломати і представники влади варшавської дільниці Мокотув у суботу, 9 березня, взяли участь у вшануванні 210-річчя від дня народження Кобзаря.

Фото: Оксана Маркарова / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-