У нідерландському Утрехті відбулися заходи до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ

У нідерландському Утрехті відбулися заходи до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ

Фото
Укрінформ
У нідерландському місті Утрехт до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну відбувся пам'ятний захід «Пам'ятаємо разом», організований фондом «Вітальня» за підтримки посольства України в Нідерландах, Міністерства юстиції Нідерландів і мерії Утрехта.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Захід розпочався із запису відео звернення президента України Володимира Зеленського, а потім прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Після показу відеозвернень на сцену вийшов український військовий Сергій Галган, який зараз проходить реабілітацію в Нідерландах.

«Ми потрапили під мінометний обстріл… і вижило тільки троє. Мені пощастило вижити», – розповів Галган і закликав присутніх вшанувати всіх полеглих воїнів хвилиною мовчання.

У залі було чути, як під час хвилини мовчання хтось ледь стримував сльози, а дехто гірко плакав.

У нідерландському Утрехті відбулися заходи до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

«Усі тимчасово переміщені українці, які знаходяться на території Нідерландів вони по факту живуть у двох світах, тому що фізично ми тут, але душею та серцем знаходимося в Україні. Це дуже складно і це те, що ми хочемо донести. Тут знаходиться дуже багато ветеранів. Вони теж живуть у двох світах і це сьогодні головний меседж», – сказала в коментарі Укрінформу одна з організаторів заходу Аня Біляєва.

Аня Біляєва. Фото: Ірина Драбок
Аня Біляєва. Фото: Ірина Драбок

Також зі сцени можна було почути українську пісню, побачити український балет, більше дізнатися про українську культуру та творчість. Було багато різноманітних заходів спрямований на колективну пам'ять і зв'язок.

У рамках заходу «Пам'ятаємо разом» також було організовано дитячі забави та майстер-класи, а ще дорослі та діти могли навчитися плести маскувальні сітки. Усі охочі могли написати свої побажання, поділитися мріями та стіні бажань, дізнатися більше про війну Росії в Україні та зруйновані міста.

Участь у заході взяли посол України в Нідерландах Олександр Карасевич, заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний, українські та нідерландські ветерани, представники муніципалітету Утрехта, українські та нідерландські волонтери.

Як повідомлялося, в Амстердамі відбулася мирна демонстрація, приурочена до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Спочатку відбулася мирна хода від Музейної площі до площі Дам у самому центрі Амстердама, щоб висловити протест проти російської агресії, воєнних злочинів та окупації українських територій.

Підтримати українців прийшло чимало нідерландців. Зі сцени до учасників акції звернулися посли, місцеві депутати, представники міжурядових організацій, українські волонтери та військові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-