В Абу-Дабі створили новий український танцювальний колектив «Коралі»

В Абу-Дабі створили новий український танцювальний колектив «Коралі»

Фото
Укрінформ
Цими днями в Абу-Дабі відбувся дебют нового українського костюмованого танцювального колективу «Коралі» – спільного проєкту Української жіночої ініціативи в ОАЕ й української школи вихідного дня «Дивосвіт».

Як передає Укрінформ, про це повідомило видання «Емірати Сьогодні».

Ансамбль є некомерційним проєктом, у його складі – сім українок. Засновницями «Коралів» є Юлія Біленко, Юлія Левицька, Наталія Мала та Маріана Євсюкова.

Юлія Біленко розповіла, що ідея створення ансамблю виникла кілька років тому.

«Цікаво, що кожна з нас виношувала таку ідею окремо: хтось керувався власним танцювальним професійним досвідом і бажанням відтворити його в ОАЕ, хтось бачив в цьому ще один спосіб демонстрації української культури. Також гарним прикладом для нас був досвід дубайського ансамблю української пісні і танцю «Червона калина», а близьке знайомство із засновницею Крістіною Новиковою спонукало до більш серйозних роздумів на цю тему. Коли Українська жіноча ініціатива в ОАЕ в травні 2023 року проводила культурну подію до Дня вишиванки, стало зрозуміло, що в Абу-Дабі дуже не вистачає українського народного танцю. Тоді ми з Наталією Малою поставили невеличкий танець під пісню «Вишиванка», але назвати наш дует ансамблем ще було зарано», – зазначила вона.

Маріана Євсюкова додала, що відразу декілька подій 2023 року стали каталізаторами у створенні ансамблю: це і культурна подія «Українська вишиванка: через віки до сьогодення», і повернення до Абу-Дабі професійної «народниці» Юлії Левицької.

«Ми всі зустрілися під час спортивного дня для дітей, співорганізованого школою «Дивосвіт», УЖІ та Aerial gymnastics у листопаді, і я запитала дівчат, на що ми чекаємо, коли нарешті почнемо ставити народні танці. Отже, в листопаді зірки нарешті склалися, і з того часу почалась активна підготовка і танців, і костюмів», – розповіла Маріана.

«За художню програму відповідаємо ми втрьох – я, Юлія Біленко і Наталія Мала – адже маємо професійну підготовку з народних танців і танцювальне минуле, – зазначила Юлія Левицька, – Юлія Біленко замовила костюми та черевички. До речі, вінки до костюмів ми створили разом з іншими коліжанками з УЖІ - Юлею Конті, Мариною Федяніною та Лесею Коркішко. А за організаційну частину відповідає Маріана Євсюкова, яка є, так би мовити, нашою продюсеркою.

Наразі в колективі сім танцівниць: Юля Біленко, Наталія Мала, Юлія Левицька, Вікторія Дубіліна, Маріана Євсюкова, Юлія Конті та Вікторія Верещинська.

«У всіх дівчат різний досвід, рівень підготовки, – зізнається Наталія Мала. – Але нас усіх об'єднує любов до України, давня пристрасть до танцю та бажання творчої реалізації, – Кожна з нас, немов намистинка, яскрава та неповторна. А разом ми «Коралі»!

Ансамбль уже підготував перший танець «Гопак», і 10 лютого відбувся перший виступ колективу під час Міжнародного дня в школі Raha International.

«У нас багато планів на майбутнє. Плануємо виступи в школах Абу-Дабі в лютому-березні під час міжнародних днів. У березні хочемо підготувати ще гуцульський танець та інші. Також уже обговорюємо ідеї нових костюмів та аксесуарів. Адже в нас щира ціль та сильна мотивація достойно представляти Україну в ОАЕ. Український народний танець – чарівний спосіб закохати в Україну та спонукати дізнатися більше про її стародавню історію, культуру й традиції», – розповіла Маріана Євсюкова.

«Нам хотілося б, звичайно, виступати великим складом, а для цього в нас має бути достатньо підготованих кадрів, – ділиться планами Юлія Левицька. – Також ми були б дуже раді, якби в ансамблі танцювали чоловіки та була дитяча група, тож працюємо в цьому напрямку. Ми відкриті до співпраці та цікавих співпраць. Щиро запрошуємо до нашого колективу нові таланти!».

Нагадаємо, у літературному клубі від Української жіночої ініціативи в Абу-Дабі (ОАЕ) відбулася зустріч, присвячена обговоренню книжки Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка» про історичні події навколо життя і творчості українського композитора Миколи Леонтовича та його всесвітньовідомого «Щедрика».

Фото: «Емірати Сьогодні»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-