У літклубі в Абу-Дабі обговорили роман Ірен Роздобудько про творчість Леонтовича

У літклубі в Абу-Дабі обговорили роман Ірен Роздобудько про творчість Леонтовича

Фото
Укрінформ
У літературному клубі від Української жіночої ініціативи в Абу-Дабі (ОАЕ) відбулася зустріч, присвячена обговоренню книжки Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка» про історичні події навколо життя і творчості українського композитора Миколи Леонтовича та його всесвітньовідомого «Щедрика».

Як передає Укрінформ, про це повідомило видання «Емірати Сьогодні».

Роман сучасної української письменниці Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка» розповідає про життя геніального українського композитора Миколи Леонтовича і про те, як його ластівочка перелетіла океани аби вижити.

Оскільки в центрі обговорення була найзнаменитіша в світі, перекладена багатьма мовами різдвяна пісня «Щедрик», до літературного клубу долучилися викладачки Grazioso Music Institute, які виступили музичними експертками.

Учасниці зустрічі поділись своїми враженнями від книжки, а також згадали історичні факти того часу. Адже світ міг би ніколи не почути цієї чарівної мелодії української щедрівки в обробці композитора Миколи Леонтовича, якби не Симон Петлюра, один з лідерів Української Народної Республіки. «Щедрик» став не просто різдвяною піснею, а символом боротьби українців за незалежність. Через одну цю пісню в Європі та в Америці дізналися хто такі українці.

Співзасновниця УЖІ Інна Свічкар, яка родом з міста Покровська, розповіла учасницям зустрічі, що Микола Леонтович провів чотири роки у селищі Гришине, нині місто Покровськ Донецької області, і саме там написав свого славетного «Щедрика». Цим фактом дуже пишаються покровчани, і до повомасштабного вторгнення у Покровську планували створити музей у будівлі залізничного училища, де працював композитор. У місті дбайливо зберігають усе, що пов’язане з іменем композитора. В історичному музеї міста є речі, які належали родині Леонтовичів.

Інші учасниці звернули увагу на паралелі між описаними в книжці подіями 100-річної давнини та подіями сучасної України.

Видання назвало твір «Прилетіла ластівочка» захопливою, глибокою книжкою, художньою історією про визначну людину і визначальний період в історії України, про боротьбу за незалежність та ідентичність, яка продовжується і сьогодні.

«Ірен Роздобудько не тільки написала пронизливий роман про відомого композитора Миколу Леонтовича, про створення «Щедрика», але й чудово передала настрій тогочасного Києва, де влада змінювалася частіше, ніж пори року, де панували то надія, то хаос, проте аж ніяк не впевненість у завтрашньому дні», – зазначила Лариса Слейбо, координаторка літературного клубу від УЖІ.

Оксана Поліщук, викладачка Grazioso Music Institute, провела презентацію під назвою «Творча спадщина українського композитора М. Леонтовича».

Під час презентації пані Оксана детально розглянула концепцію «розкладок – обробок народних українських пісень, які зберігають у собі національний колорит. Це дало змогу розглянути ключовий аспект творчості композитора, його внесок у вивчення та просування української народної музичної спадщини через обробки та інтерпретації.

У презентації були представлені витоки такого підходу, проілюстровані прикладами відомих творів, таких як «Дударик», «Пряля», «Козака несуть», та надзвичайно популярний «Щедрик».

Також висвітлено різноманітні аспекти творчості Леонтовича, зокрема його експерименти в оперному жанрі, як у випадку «На Русалчин Великдень», духовні твори, зокрема «Отче наш».

У виданні зауважили, що все це разом розкриває багатогранний внесок Миколи Леонтовича у світ музики та його вплив на різні аспекти української культурної спадщини.

Нагадаємо, на Водохреща у творчому просторі OVVA в Рас-аль-Хеймі (ОАЕ) його учасники, діти й дорослі, показали виставу «12 поколінь щедрика», а також частували гостей традиційними різдвяними стравами – кутею, узваром, варениками, голубцями, короваєм у формі дідуха тощо.

Фото: Українська жіноча ініціатива в ОАЕ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-