В Амстердамі відбувся вечір памʼяті Василя Стуса

В Амстердамі відбувся вечір памʼяті Василя Стуса

Фото
Укрінформ
В Амстердамі 28 січня в рамках Всеукраїнського та міжнародного фестивалю Стус-Фест Фундація «Українці в Нідерландах» спільно з лекційним проєктом Nomadische Boekenplank провели вечір памʼяті видатного українця – справжнього борця за свободу Василя Стуса.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, захід відбувся в мистецькому просторі Vrij Paleis в самому серці Амстердама.

Усі присутні мали змогу прослухати лекцію англійською мовою про життя та діяльність українського письменника і дисидента Василя Стуса та переглянули відеозапис вистави «Стус: Перехожий», прослухати декілька віршів Стусав записі у виконанні полеглого воїна-поета Максима Кривцова.

Stus Fest NL також відвідала Анастасія Кривцова, сестра Максима. Вона звернулась до всіх з закликом пам’ятати загиблих поетів та шанувати живих.

«Василь Стус не перестав боротися за те, у що вірив. Як і мій брат. Як і Стус мій брат мав відважне серце та блискучий розум. Нехай цей захід стане не лише вшануванням їхньої пам’яті, а й підтвердженням відданості нашим ідеалам, за які жили, творили та боролися Василь Стус та Максим Кривцов. Нехай їхня відвага надихає нас, їхні слова направляють нас, а спогади – об’єднують в боротьбі проти тиранії. На жаль, жорстока доля заглушила їхні голоси, та відлуння їхніх слів завжди звучатимуть в наших серцях», – сказала Анастасія Кривцова.

Анастасія Кривцова
Анастасія Кривцова

Український військовий Андрій Сіромаха, який наразі перебуває в Нідерландах на реабілітації, подякував Фундації «Українці в Нідерландах» за проведення культурно-історичних заходів, а також мітингів на підтримку України.

«Поезія Стуса – це не просто мистецтво. Це боротьба. Боротьба за нашу Батьківщину, за наші традиції. Кожен  нас має продовжувати цю боротьбу. Ми з вами зараз в Європі. Я вдячний всім, хто сьогодні тут. Але зараз у Нідерландах проживають близько 150 тисяч українців, а тих, хто намагається щось робити, не так вже й багато. Багато хто вдягає вишиванки, співає гімн на «червону калину», але такі як ви не словом, а ділом доводять, що Україна для них – це найвищий пріоритет», – звернувся до діаспорян Андрій Сіромаха.

Закінчився вечір переглядом запису вистави на вірші Стуса, створеної драматургом та тренером KLIMом та акторами Центру сучасного мистецтва «ДАХ».

Нагадаємо, у день народження Василя Стуса, 6 січня, по всій Україні та за кордоном розпочався Всеукраїнський та міжнародний фестиваль «Стус-Фест».

Фото: Olha Liubar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-