У Румунії відбувся Фестиваль української Коляди

У Румунії відбувся Фестиваль української Коляди

Фото
Укрінформ
Сучавська філія Союзу українців Румунії у партнерстві зі Студентським Домом культури Сучавського університету «Штефан чел Маре» провели в Сучаві в день Святого Великомученика Степана XXIII Фестиваль української Коляди.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Союз українців Румунії.

Зауважується, що захід став приводом для радості та популяризації культури та традицій української меншини в Румунії.

Голова СУР, депутат Микола Мирослав Петрецький, який був присутній на заході, висловив свою радість бути між учасниками та ентузіазм стосовно спеціальної атмосфери фестивалю, стверджуючи, що він «об'єднує сім’ю та веде нас з думками у дитинство».

Також голова СУР подякував румунській державі за надану підтримку на організацію таких заходів, які просувають культуру, традиції та звичаї української меншини Румунії.

З цієї нагоди, голова Сучавської Філії СУР Ілля Саучук підкреслив, що Союз українців Румунії є єдиною організацією, яка представляє українську меншину, як в країні, так і у зовнішніх відносинах, співпрацюючи з інституціями з України, Світовим Конгресом Українців та Європейським Конгресом Українців. Він прочитав Резолюцію ІХ Конгресу СУР, який відбувся у Бухаресті в період 21-22 жовтня.

За повідомленням, на церемонію відкриття заходу виступали з вітальним словами та побажання добра особливі гості, як, наприклад Крістіан Шологон – заступник префекта повіту Сучава, Даніел Серденчук – шолова Ясської Філії Сур, Василь Процюк – заступник директора Педагогічного Коледжу Чернівецького Державного Національного Університету ім. «Юрія Федьковича», Василь Йонець – директор Йорданештського Ліцею, Україна.

Священник Валентин Арделян виголосив молитву благословення перед початком програми колядок.

На сцені Аудиторіум «Жозеф Сміт» Сучавського Університету ім. «Штефан чел Маре» виступали дев’ять художніх ансамблів та вокальних груп, принесли перед глядачами різноманітність та багатство українських традицій: Педагогічного Коледжу Чернівецького Державного Національного Університету ім. «Юрія Федьковича», Чернівці, Україна (Василь Процюк), «Червона Калина» – Негостина (Нікуліна Клапон), «Голоси Негостини» (Крайнічук Антонета), «Співучі Українки» – біженки з України – Сучава (Вікторія Дригола), з Гропень під керівництвом Раду Ніколаішен, «Коломийка» Сирет (Зірка Янош), «Козачок» - Бальківці (Петро Шойман), «Джерельце» - Середня Школа Ізвоареле Сучевей (св. Арделян Валентин), ансамбль Йорданештського Ліцею, Україна (Марина Шапке).

Зауважується, що кожен учасник приніс на перший план талант та відданість до збереження культурної ідентичності.

Захід був шанований присутністю важливих особистостей, серед яких вчителі української мови, українські біженці, члени СУР, симпатизанти та представники Комітету Повітової Філії СУР.

«На завершення священник Михайло Кобзюк, епархіальний радник у Бюро Зв’язків з Меншинами Архієпископії Сучави та Радівців, приніс нотку духовності та традицій через виконані колядки», – додали в СУР.

Нагадаємо, одразу в кількох румунських містах – Банаті, Карансебеш та Араді – було проведено Фестиваль українських колядок.

Фото: Cоюз українців Румунії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-