У Таллінні відбудеться показ фільму «Щедрика» і творча зустріч з авторкою його сценарію

У Таллінні відбудеться показ фільму «Щедрика» і творча зустріч з авторкою його сценарію

Укрінформ
У Таллінні в рамках Українського кіноклубу в Естонії відбудеться показ фільму «Щедрик», творча зустріч з авторкою сценарію фільму Ксенією Заставською та презентація її книжки «Щедрик. Моя сповідь».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

Показ організовано Асоціацією українських організацій в Естонії спільно з продюсерською компанією «АМА ВІЖН» та за сприяння Посольства України в Естонії.

«Щедрик» – українська історична драма режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко, за сценарієм Ксенії Заставської, що вийшов у прокат в Україні 5 січня 2023 року. У фільмі розповідається про життя трьох родин різних національностей: українців, поляків та євреїв, об'єднаних спільною бідою – війною. Після репресивної системи СРСР вони відчувають на собі каральну машину Третього Рейху. У безвиході поневолення українська родина приймає до себе дітей, батьки яких стали жертвами окупантів, та самовіддано оберігає їх, наче власну донечку Ярославу. Дівчинка понад усе мріє примирити увесь світ завдяки українському «Щедрику», який намагаються стерти з її пам'яті. Та слова святкової пісні ведуть до світла у суцільному мороці німецького та радянського поневолення.

Сюжетну лінію Ксенія Заставська розробила на основі сімейної історії: її бабця під час Другої світової війни переховувала і врятувала життя двох польських дівчат.

Фільм з успіхом було показано у Литві, Естонії, Франції, Японії, США, Канаді, Ізраїлі, Туреччині та інших країнах світу.

Перед переглядом фільму відбудеться творча зустріч з Ксенією Заставською та презентація її книжки «Щедрик. Моя сповідь».

Ідея написання книги спала на думку авторки тоді, коли вона почала отримувати шалену кількість питань від глядачів. Вона не встигала відповісти всім, тому вирішила написати книгу, в якій відверто відповідає на цікаві питання, розповідає про процес створення сценарію, про спогади, що лягли в основу сюжету, про труднощі, з якими вона стикнулася, та багато іншого. Це незвичайна і щира книга, що нікого не залишить байдужим, як і фільм «Щедрик».

Показ відбудеться 18 грудня о 17:00 в Tallinn Central Library (Estonia pst). Вікові обмеження для перегляду фільму 16+. Вхід 5 євро. Кількість місць обмежена. Для бронювання місця потрібно заповнити форму.

Нагадаємо, українсько-польська стрічка «Щедрик» з 13 грудня стане доступною на платформі Netflix.

Фото: Держкіно й Асоціація українських організацій в Естонії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-