У Торонто українці відзначили річницю Голодомору

У Торонто українці відзначили річницю Голодомору

Фото
Укрінформ
Українська громада Торонто провела вшанування 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років – геноциду українського народу, вчиненого радянським режимом.

Про це Укрінформу повідомив Хав'єр Апонюк Савич, член управи Конгресу українців Канади – відділ Торонто.

Захід, організований Конгресом українців Канади – відділ Торонто, розпочався панахидою перед меморіалом Голодомору у співслужінні з владиками Браяном (Байдою), єпархом Української греко-католицької Церкви Торонто і Східної Канади й Андрієм (Пешком) – Єпископом Східної Єпархії Української Православної церкви Канади.

Перед пам’ятником загиблим від штучного голоду (урочисто відкритому у 2018 році) зібралася велика кількість людей, у тому числі представники різних українських організацій.

Після цього відбулася хода до «Будинку королеви Єлизавети», яку очолили українські молодіжні організації – Спілка української молоді і «Пласт», а також священнослужителі та поважні гості.

Інтер’єр будівлі був повністю присвячений Голодомору: сцену оточували білборди з інформацією про трагедію, відомий національний автобус з інформування про Голодомор, який їздить в усі куточки країни, і головний акцент – тризуб – символ стійкості, в який присутні могли покласти свої колоски.

Художня програма включала тематичну музику, танцювальні виступи та декламацію. Особливо зворушливими були слова Миколи Латишка, який пережив Голодомор. Його спогади є свідченням російської ненависті до українського народу, яка триває й досі.

На закритті до присутніх звернулися віцепрем'єр-міністр Канади Христя Фріланд, мер Торонто Олівія Чау, Генеральний Консул України в Торонто Олександр Шевченко та Міністр освіти провінції Онтаріо Стівен Лечче, який пообіцяв найближчими днями повідомити важливе оголошення щодо Голодомору.

Звучали слова Петра Штурина, голови Конгресу українців Канади – відділ Торонто, який наголосив на важливості збереження пам’яті, адже сьогодні, як і 90 років тому, українців переслідують і знищують, тому що вони хотіли і досягли незалежність своєї країни.

Нагадаємо, у столиці Канади Оттаві відбулася церемонія вшанування 90-х роковин Голодомору-геноциду. Церемонія відбулася на галявині поблизу парламенту Канади.

Фото: Ukrainian Canadian Congress - Toronto Branch, Yvan Baker, MP / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-