Українська громада Стокгольма вшанувала пам’ять жертв Голодомору

Українська громада Стокгольма вшанувала пам’ять жертв Голодомору

Фото, відео
Укрінформ
Віче з нагоди 90-річчя геноциду українського народу зібрало у середмісті шведської столиці представників української громади, активістів, шведських політичних та громадських діячів, пересічних жителів Стокгольма.

 Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як і 90 років, так і зараз, жоден тоталітарний режим не зміг і  ніколи не зможе зламати нашу з вами волю. Волю жити у вільній державі,  жити у демократичній країні, жити і обирати той шлях розвитку, який ми хочемо обрати для себе і для наших дітей. Щоб досягти цього, маємо зберігати єдність, нашу силу і продовжувати боротися», – сказав, звертаючись до присутніх Надзвичайний та Повноважний Посол України у Королівстві Швеція Андрій Плахотнюк.

Посол також зазначив, що з часу Незалежності України 28 держав визнали Голодомор українського народу, 11 з них визнали це упродовж останнього року. Ця робота триває, вона важлива, оскільки непокаране зло, повертається знову.

Українська громада Стокгольму вшанувала пам’ять жертв Голодомору / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

«Тому наша місія, усіх нас, хто тут опинився, хто тут проживає, продовжувати поширювати факти і свідчення про цю страшну трагедію, задля того, щоб якомога більше наших сусідів, друзів-країн визнали Голодомор в Україні 1932-1933-х років», – додав український дипломат.

Також у центрі Стокгольму відбулася імпровізована музично-хорегорафічна композиція за участю дітей українців, які через війну в Україні знайшли прихисток у Швеції.

Цього самого дня у церкві святого Стефана під час Божественної літургії  парафіяни української греко-католицької церкви вшанували пам’ять невинних жертв Голодомору.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Українського інституту національної пам'яті під час Голодомору 1932-1933 років загинули понад 7 мільйонів українців на території УРСР та 3 мільйони за її межами – на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі та в Казахстані. Серед жертв було близько 1,5 млн дітей віком до 10 років.

Сьогодні 92% громадян України вважають, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу.

Як повідомлялося, День пам'яті жертв Голодоморів в Україні відзначають щороку в четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-