У Софії зберігається газета, яка першою написала про Голодомор – Посольство

У Софії зберігається газета, яка першою написала про Голодомор – Посольство

Укрінформ
У відділі архіву болгарської преси Національної бібліотеки ім. Кирила і Мефодія у Софії зберігається примірник газети «Българска независимост», яка найпершою написала про Голодомор 1932-1933 рр., опублікувавши 10 листопада 1933 року Резолюцію про штучний голод в Україні.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написала радниця посла України в Болгарії з політичних питань Анна Тертична.

«Вважається, що першим про Голод в Україні (у складі СРСР) повідомив світові британський журналіст Малкольм Маґерідж у грудні 1933 року, який у трьох статтях в газеті Manchester Guardian журналіст описав свої гнітючі враження від поїздок Україною та Кубанню. Однак, українська еміграція в Болгарії, у координації з Урядом Української Народної Республіки в еміграції робили це раніше», – повідомила вона.

Резолюцію ухвалило Культурно-просвітнє товариство «Українська громада» в Пловдиві, де 29 жовтня 1933 р. представник Уряду УНР в еміграції проф. М. Паращук виступив з доповіддю про голод і ситуацію в Україні.

У публікації автори Резолюції, яку підписав голова товариства І. Кравченко, висловили протест проти штучно створеного Москвою голоду й безглуздої колективізації, закликали цивілізований світ об’єднатися у допомозі українському народові в його боротьбі за звільнення від «московського ярма», акцентували на створених московською владою неприродних причинах голоду.

Також у Резолюції було висловлено вдячність прем’єр-міністру Норвегії і Голові Ліги націй за виступи у справі захисту вмираючого від голоду українського народу, кардиналу Ініцієру у м. Відень за створення міжконфесійного комітету допомоги і порятунку помираючого від голоду населення в Україні, вдячність болгарському урядові за наданий притулок десяткам тисяч українських емігрантів після Першої світової війни.

Крім того, у публікації містилася інформація про роботу міністра закордонних справ УНР О. Шульгина і Головної еміграційної ради в Парижі у справі захисту голодуючих в Україні.

Читайте також: У Болгарії вшанували память дипломата часів УНР Михайла Паращука

Більш того, зауважила пані Тертична, 29 жовтня 1933 р. у Софії Союз українських організацій Болгарії у церкві Св. Кирила і Мефодія ініціював панахиду, після якої у церковній залі провели віче протесту проти штучного голоду в Україні. На заході виступили видатний болгарський вчений і громадський діяч С. Чилингиров та українські активісти М. Ніцкевич, І. Орлов. Було зібрано 900 болгарських левів пожертвувань на допомогу голодуючим.

За її словами, 18 листопада 1933 р. лідер української міграції М. Паращук ініціював створення Українського комітету для допомоги голодуючим в Україні на чолі з С. Чилингировим, а 27 грудня 1933 р. з ініціативи М. Паращука члени Комітету надіслали лист до міністерства внутрішніх справ і народного здоров’я Болгарії з проханням про «направлення пожертви через Міжнародний червоний хрест в Женеві чи за посередництва Болгарського червоного хреста в Софії».

Нагадаємо, у суботу, 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Фото надане Анною Тертичною

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-