Навчальний рік в українській школі «Дивосвіт» в Абу-Дабі розпочався з Хелловіну по-українськи

Навчальний рік в українській школі «Дивосвіт» в Абу-Дабі розпочався з Хелловіну по-українськи

Фото
Укрінформ
Відбулося святкування початку навчального року у школі «Дивосвіт» в Абу-Дабі (ОАЕ), яке відзначилося пошуком традицій Хелловіну в українському контексті.

Як передає Укрінформ, про це пише видання «Емірати Сьогодні».

«Щоб допомогти українському народу перемогти ворогів, учні школи «Дивосвіт» вирішили знайти козацький скарб, у якому схована сила української нації. Дороги завели дітей до закарпатської мольфарки, яка, добряче перевіривши гостей, переконалась у добрих намірах, силі духу, бажанні перемоги. І тоді вона допомогла їм зустрітись з козацьким отаманом, козаком-характерником Іваном Сірком», – ідеться в матеріалі.

Заступниця директорки школи Тетяна Атаб зазначила, що не всі українці схвально ставляться до святкування запозиченого Хелловіну, але діти його дуже люблять.

«І насправді запозичили ми лише назву, бо українці спокон віків відзначали містичну Велесову ніч у цей же час, коли душі усіх померлих спускались на землю. Отже, нам дуже хотілося, щоб діти відшукали традиції Хелловіну в нашій історії. В українській традиції — це ніч, коли треба вшановувати померлих предків: запалювати в пам’ять про них свічки на підвіконнях, аби їхня душа знайшла дорогу додому, а на столах до ранку залишати святкові частування. А кого ж як не запорозьких козаків вшановувати нам, українцям? Тим більше, що серед них є багато постатей із надзвичайними, навіть містичними здібностями. Так і виникла ідея поєднати Хелловін із нашими предками-козаками, зокрема, козаком-характерником Іваном Сірком, про якого ходять легенди, що він умів перетворюватись на вовка або білого хорта», – розповіла вона.

Під час мандрівки в пошуках козацького скарбу діти слухали закарпатський аркан на сопілці, звуки скрипки, пісню «Чути гімн». А також виконали танці «Козацькому роду нема переводу», бойовий гопак, танець про вишиванку та під народні пісні «Несе Галя воду» і «Ти казала в понеділок».

Коли знайшли скарб, то дізналися, що козаки Війська Запорізького, вірні сини України-неньки, залишили нащадкам такий скарб: мову солов’їну; державу єдину, неподільну; славетну давню історію, дух сильний, незламний; культуру багату; віру міцну ти любов до рідної землі.

«Ми щиро були раді бачити всіх на нашій першій зустрічі цього року, дуже приємно було познайомитись із новими учнями, які сповнені ентузіазму до навчання. Сподіваємось, що цей рік буде продуктивним та цікавим, бо маємо багато нових планів, пов'язаних не тільки з вивченням української мови й традицій, а також з розвитком акторської майстерні, танцювального та вокального напряму. Ми вже маємо нову вчительку з вокалу. А для старших дітей плануємо проводити цікаві дискусії на різні теми», – зазначила директорка школи «Дивосвіт» Юлія Біленко.

Нагадаємо, під час дня відкритих дверей у новому українському дитячому просторі OVVA в місті Рас-аль-Хеймі (Об'єднані Арабські Емірати) діти вперше в ОАЕ показали виставу «Котигорошко».

Фото: Українська школа «Дивосвіт»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-