У Люксембурзі вшанували пам'ять провідника ОУН Андрія Мельника

У Люксембурзі вшанували пам'ять провідника ОУН Андрія Мельника

Фото
Укрінформ
Українська громада Люксембургу вшанувала пам’ять одного з визначних діячів українського національно-визвольного руху, провідника Організації Українських Націоналістів, полковника Андрія Мельника.

Захід організувала парафія Української греко-католицької церква в Люксембурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу

Отець Тарас Бордюк підкреслив, що кожна історія «є уроком для кожного з нас, тому зараз нова боротьба за незалежність нашої держави має об’єднувати всіх українців».

Він нагадав, що митрополит Андрій Шептицький написав листа Андрію Мельнику, в якому вказував, що конфлікт двох течій в ОУН між мельниківцями та бандерівцями) працює тільки на користь ворога, тому його потрібно припинити та прийти до об’єднання. "У відповідь на нього полковник каже, що прикладає зі свого боку всі зусилля для того, щоб віднайти це об’єднання, віднайти цю соборність", - сказав священник.

Читайте також: У Нідерландах на могилі очільника ОУН Коновальця вшанували загиблих захисників України

Він також подякував «Об’єднанню українок Люксембургу», оскільки саме його голова Наталія Павлик клопотала, щоби влада Люксембургу подовжила термін оренди землі на цвинтарі. Навесні 2023 року мерія погодилась продовжити договір ще на 30 років.

Визначний державний і політичний діяч, другий голова ОУН полковник Андрій Мельник пішов із життя 1 листопада 1964 року.

7 листопада 1964 року на міському цвинтарі Боневуа в Люксембурзі відбулось поховання полковника Андрія Мельника. На ньому були присутні сотні українців, незалежно від політичних уподобань та конфліктів у минулому, зокрема всі очільники українських самостійницьких сил, ініціатором об'єднання яких в Українську національну раду і був полковник Мельник.

Фото Лідії Таран

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-