Український театр взяв участь у фестивалі в Анкарі

Український театр взяв участь у фестивалі в Анкарі

Фото
Укрінформ
Перший Український академічний театр для дітей та юнацтва представив виставу «Джереґеля. Дівич-доля» в рамках театрального фестивалю, який відбувся в Анкарі. 

Про це повідомляє власкор Укрінформу. 

«Це вперше, що наш театр бере участь у фестивалі в Туреччині… Зараз у всіх театрах України проходить такий меседж про співпрацю з різними країнами з метою популяризації української культури за кордоном. Ми не повинні припиняти знайомитися один з одним і вивчати культуру один одного. Тому це, вважаю, велике щастя, що під час війни в Україні ми маємо можливість поїхати за кордон і просувати нашу культуру», – сказала перед виставою керівниця театру Ірина Артем’як.

До повномасштабного вторгнення пані Ірина була заступницею директора, помічницею художнього керівника. Вже в перші дні після початку Росією війни проти України стала керівницею театру, оскільки директор театру пішов на війну. 

Надзвичайний та Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар висловив сподівання, що після перемоги у всіх театрах України буде звучати турецька музика і будуть представлені турецькі актори. 

«Для нас дуже важливо, що наш театр сьогодні зміг приїхати до Анкари. Це театр миру. Саме для того, щоб промувати мир і дружбу ми проводимо такі заходи. Віримо в те, що прийдуть кращі часи і ми зможемо більше показати більше української культури для турецького глядача. Ми всі зараз переживаємо дуже непрості часи. Але навіть воювати треба за майбутнє, за культуру, за наші народи. Сподіваюся також, що після війни турецькі театри будуть присутні в кожному місті України, будуть відвідувати, показувати турецьку культуру, яку в Україні дуже люблять... Коли ви приїдете в Україну, ви пізнаєте багато того, що нас об'єднує, а не розділяє», – сказав Василь Боднар перед початком вистави.

Вистава демонструє елементи весільних обрядів в Україні. Чорні сукні символізують жаль за синами і доньками України, які загинули боронячи рідну землю, але образ самої України - образ нареченою символізує надії, розвиток, світле майбутнє. 

Український театр взяв участь у фестивалі в Анкарі / Ольга Будник, Укрінформ

«І назва вистави, і сама вистава дуже символічні. Україна є жіночого роду і як кожна жінка наша країна мріяла про те, щоб закохуватися, створювати сім'ї, народжувати дітей, бути щасливою, але так сталося, що наші жінки проводжають своїх синів та чоловіків на війну, але мають надію, що мир настане і вони зустрінуться», – пояснила глядачам Ірина Артем’як.

Керівниця театру пояснила, що «джерегеля» в назві вистави – це такий формат заплітання коси, у перфомансі представлені пісні з різних регіонів України, а костюми оздоблені традиційною вишивкою у вигляді військового пікселя. 

Як повідомляв Укрінформ, Українська спілка в Анкарі провела благодійний фестиваль «Нескорені» на честь та задля збору коштів на потреби українських воїнів.

Фото: Ольга Будник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-