Світовий конгрес українців розкрив деталі візиту своїх представників до України

Світовий конгрес українців розкрив деталі візиту своїх представників до України

Фото
Укрінформ
Перший віцепрезидент СКУ, співголова Союзу українських організацій Австралії Стефан Романів і віцепрезидент СКУ, голова Українсько-бразильської центральної репрезентації Віторіо Соротюк під час візиту в Україну узгодили спільні заходи до 90-х роковини Голодомору, а також обговорили посилення співпраці України з Глобальним Півднем.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Минулого тижня відбулися перші зустрічі високого рівня, на яких члени проводу СКУ узгодили низку важливих питань співпраці та ефективної взаємодії між діаспорою та українською владою.

Зокрема, перший віцепрезидент СКУ Стефан Романів зустрівся з ​​заступниками керівника Офісу Президента України Андрієм Сибігою та Олексієм Дніпровим.

Учасники зустрічі розглянули питання, пов’язані з вшануванням 90-х роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні – геноциду українського народу. Йшлося, зокрема, про організацію в Україні й за кордоном тематичних заходів із залученням представників українських спільнот в інших країнах.  

Крім того, присутні обговорили проведення тематичних міжнародних заходів та акцій. Також співрозмовники приділили увагу ролі української діаспори в процесі визнання державами світу Голодомору 1932–1933 років в Україні актом геноциду.

У зустрічі взяли участь Стефан Романів як голова комісії з визнання Голодомору геноцидом проти Українського народу і директор представництва Світового конгресу українців в Україні Сергій Касянчук. 

Читайте також: СКУ закупив першу партію тактичного медобладнання для українських бойових медиків

Спільні дії щодо протидії російській дезінформації у світі члени Проводу СКУ обговорили під час зустрічі з заступницею Голови Верховної Ради України Оленою Кондратюк. Зокрема, у країнах Глобального Півдня така робота здійснюватиметься через поглиблення адвокаційної діяльності та інформаційний вплив через сильні українські громади. 

Також обговорили питання щодо тіснішої співпраці діаспорних організацій з групами парламентської дружби, проєкти просвітницької роботи, гуманітарної допомоги та важливе питання  повернення примусово депортованих українських дітей до Росії.

Окремим питанням зустрічі з віцеспікеркою українського парламенту було вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні та координація спільних зусиль щодо визнання парламентами держав світу Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

Також відбулася робоча зустріч Провідників СКУ з  тимчасовим виконувачем обовʼязків Міністра культури та інформаційної політики України Ростиславом Карандєєвим.

Під час зустрічі представники СКУ представили до розгляду проєкти та ініціативи СКУ, які плануються до 90-х роковин вшанування жертв Голодомору 32-33 років. Представники СКУ та Міністерства культури обмінялися думками та обговорили спільні заходи до 90-ї річниці Голодомору. Було домовлено, що у співпраці з Офісом Президента, Мінкультом, Національним музеєм Голодомору-геноциду та Українським інститутом національної пам’яті найближчим часом буде напрацьована спільна інформаційна кампанія, яка має об’єднати світ у вшануванні жертв Голодомору-геноциду. 

Читайте також: Світовий конгрес українців торік надав Україні військової допомоги на $50 млн

Віторіо Соротюк і Стефан Романів наголосили на важливості посилення співпраці у культурно-освітній сфері. Сторони домовилися, що реалізація спільних проєктів розпочнеться вже найближчим часом.  Адже культурна дипломатія є потужною «мʼякою силою» у протидії російській дезінформації та впливу її наративів у світі.

Під час зустрічі Віторіо Соротюка з послом Бразилії обговорювали посилення бразильсько-української співпраці, можливі спільні проєкти у культурній сфері, потенційні можливості подальшого розвитку медичного проєкту СКУ й протидію російській дезінформації.

Також Віторіо провів зустріч з експертною мережею Кримської платформи. Під час розмови обговорили стан відносин між Україною та Бразилією, шляхи налагодження та покращення співпраці між державами, стратегічні пріоритети України у регіоні Латинської Америки, російську дезінформацію в Бразилії та Латинській Америці, вплив Росії на політичний клас у Бразилії, а також способи комунікацій із бразильськими медіа для поширення думки українців. 

Провід СКУ також зустрівся із Секретарем та депутатами Київської міської ради. Сторони обговорили питання вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933, зокрема спільних заходів у 2023 році до 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні, проєкти СКУ та його складових організацій у сфері підтримки України та відбудови зруйнованої інфраструктури (зокрема, Київщини), розвиток побратимських зв’язків між Києвом та містами Австралії, заплановану участь Києва у культурних заходах Бразилії, розвиток і поглиблення побратимських зв’язків між Києвом та Ріо-де-Жанейро, а також посилення українсько-бразилійської культурної співпраці та можливі спільні культурні проєкти.

Провідники українських громад також вшанували полеглих за Україну воїнів, які приїхали з  Австралії та Бразилії, аби боротися за Україну та полягли за її незалежність. Представники СКУ встановили пам’ятні прапорці на Майдані Незалежності та провели хвилину мовчання. 

Віторіо Соротюк зустрівся також з Ларисою Мироненко, колишнім керівником консульства Бразилії в Україні. Разом вони провели зустріч присвячену україно-бразильським стосункам для студентів фахового коледжу КНУ імені Тараса Шевченка. 

Під час зустрічі з проректором з міжнародних зв’язків з  Університету Драгоманова Володимиром Лавриненком представники української громади закордоном домовилися про плідну співпрацю. А разом із завідувачем кафедри історії світового українства КНУ імені Тараса Шевченка, доктором історичних наук, професором Володимиром Сергійчуком, Віторіо Соротюк провів спільну лекцію, присвячену українській мові в Бразилії, а також розповів про проєкти з університетами Бразилії для вивчення української мови. 

Нагадаємо, у вересні до України з офіційним візитом перебував президент Світового конгресу українців Павло Ґрод. Він передав Силам тероборони ЗСУ додаткових 15 британських гусеничних бронетранспортерів, а також провів низку зустрічей щодо важливих ініціатив СКУ. 

Фото: СКУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-