В Угорщині діаспора запустила екскурсійний проєкт ЛітераTURA

В Угорщині діаспора запустила екскурсійний проєкт ЛітераTURA

Фото
Укрінформ
Новостворена Фундація Української Книги в Угорщині «UNABOOK» успішно провела у Будапешті першу літературну екскурсію у рамках проєкту ЛітераTURA.

Як передає Укрінформ, про це Фундація української книги в Угорщині повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

«Мета проєкту – ознайомити гостей із історичною, духовною та літературною спадщиною Угорщини, особливостями та колоритом її культури, історичним підґрунтям українсько-угорської минувшини і сьогодення. Ми розповімо про спільні культурні, історичні, літературні і матримоніальні зв’язки, які є неспростовними доказами тисячолітньої спільної історії», – ідеться в дописі.

У Фундації розповіли, що на кожній авторській прогулянці звучатиме поезія українських та угорських майстрів Слова. Авторські екскурсії проводяться українською та угорською мовами, ліцензованими професійними екскурсоводами і літературознавцями.

Читайте також: На міжнародному книжковому фестивалі у Будапешті працював український стенд

Під час авторської літературної екскурсії на тему «Єврейський Будапешт» вперше українською прозвучали твори Ганни Сенеш, які вже перекладалися понад 20-ма мовами світу.

Упродовж цієї зустрічі відвідувачів ознайомили з історією єврейського народу, нерозривно пов’язаною з історією Угорщини, дізналися про роки розквіту єврейської громади Угорщини, розповіли багато невідомих широкому загалу фактів про життя угорських євреїв з раннього Середньовіччя до наших днів. Не оминули увагою і дві найсумніші сторінки історії єврейства Угорщини – трагедію середньовічної Буди і Голокост ХХ сторіччя.

Також охочих ознайомили із життєвою долею та творчістю поетеси Ганни Сенеш єврейсько-угорського походження. Вірш «Елі, Елі» шлях до Кесарії, написаний Ганною Сенеш у 1942 році, після її смерті став національним фольклором єврейського народу. Ця молитва вперше прозвучала українською мовою, переклад зроблений саме для цієї літературної прогулянки.

Під час зустрічі біля меморіальної стіни Гетто учасників екскурсії вшанували пам’ять Героїв та невинних жертв українських і єврейських народів. Також згадали жертв російської агресії в Україні та недавнього нападу терористів на Ізраїль.  

Нагадаємо, Фундацію української книги в Угорщині «UNABOOK», яка ставить за мету продовження та примноження найкращих традицій друкованого українського слова за кордоном, було створено до Дня Незалежності України.

Фото: Viktor Vákárjuk, Фундація української книги в Угорщині

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-