Діаспора привітала інтеграцію України у рамках ініціативи Трьох морів

Діаспора привітала інтеграцію України у рамках ініціативи Трьох морів

Укрінформ
Світовий конгрес українців (СКУ) привітав рішення, ухвалені ініціативою Трьох морів під час нещодавнього саміту регіональної організації у Бухаресті, зокрема, щодо надання Україні та Молдові статусу асоційованих членів, а також підтвердження своєї підтримки обом країнам на шляху їхнього вступу до ЄС.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Також країни-учасниці засвідчили свою тверду підтримку Україні, її суверенітету та територіальній цілісності перед обличчям руйнівних наслідків російської жорстокої і геноцидної війни. 

«Інтеграція України у рамках ініціативи Трьох морів є ще одним кроком на шляху до її повноправного членства у ЄС і матиме довгострокові позитивні економічні наслідки. Платформа ІТМ надає можливості та інструменти для впровадження масштабних економічних та інфраструктурних проєктів у рамках ЄС. Отже, за наслідком рішень, ухвалених у Бухаресті, Україна стає істотною частиною єдиного європейського ринку», – заявив Президент СКУ Павло Ґрод, який брав участь у саміті та провів численні зустрічі з українськими і європейськими посадовцями на його полях. 

За його словами, рішення, ухвалені на саміті ІТМ, є критично важливими з огляду на нинішні спроби Росії використовувати їжу як зброю та наміри створити глобальну продовольчу кризу через блокаду Чорноморської зернової угоди.

«Низка держав-членів ІТМ вже висловила свої наміри надати власну морську портову інфраструктуру для експорту українського збіжжя на глобальний ринок. Членство України в ІТМ сприятиме подальшому розвитку економічного співробітництва, розвитку інфраструктури та координації безпеки», – додав президент СКУ. 

ІТМ була заснована у 2016 році Польщею та Хорватією як платформу економічної співпраці поміж країнами ЄС у регіоні Центральної Європи. Основними об’єктами уваги організації є передусім енергетика та торгівля. ІТМ об’єднує 12 держав ЄС, простягаючись уздовж осі з півночі на південь від Балтійського моря до Адріатичного і Чорного морів, звідки і походить назва організації. 

Як повідомлялося, на саміті ініціативи Трьох морів у Бухаресті Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор’я».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-