На Святі пісні в Ризі вперше у 150-річній історії виконали нелатиський твір – Гімн України

На Святі пісні в Ризі вперше у 150-річній історії виконали нелатиський твір – Гімн України

Відео
Укрінформ
На головній сцені XXVII Вселатвійського свята пісні, Великій естраді в ризькому Межа-парку, вперше в історії виконали не латиську пісню. Нею став Гімн України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Цій історичній події передували жваві обговорення. Після того, як було прийнято рішення про виконання української пісні, обговорювалося яку саме вибрати. Була пропозиція взяти неофіційний гімн українського спротиву «Ой, у лузі червона калина». Але в підсумку все-таки обрали український Гімн.

На знак пошани до України та її народу його було включено в програму великого 3,5 годинного хорового концерту «Tīrums. Dziesmas ceļš / Нива. Шлях пісні». Виконання відбулося двічі – ввечері в середу (генеральна репетиція) та в четвер (концерт з теле- та радіотрансляцією). У виконанні Гімну Львівській національній академічній хоровій капелі «Дударик», яка стояла на авансцені, допомагали латиські хори, близько 14 тис. співаків. Акомпанував оркестр Земессардзе (добровольча Національна гвардія Латвії). Паралельно відбувався сурдопереклад тексту. 

Хорова капела «Дударик» стала єдиним нелатиським колективом запрошеним на Вселатвійські XXVII Свято пісні та XVII Свято танцю. «Дударик» також бере участь у програмах на різних концертних майданчиках, зведених до Свята в Ризі.

Раніше, 4 липня, на сцені Ризького драматичного театру ім. М.Чехова пройшов 2,5-годинний концерт національних меншин Латвії «Saules dziesmu audeklā / В полотні сонячної пісні». На ньому серед інших була представлена й українська діаспора. Вокальний ансамбль «Водограй» з Резекне виконав пісню «Несе Галя воду», а співачка Лієне Пустова сольно заспівала «Ой, Василю, Василечку» та народний псалом-пісню «Помишляйте, человєці».

Вселатвійське XXVII Свято пісні та XVII Свято танцю триватиме до неділі. Попереду головні з кількох десятків фестивальних подій вистави – танцювальне шоу «Вічний двигун» (8 липня, стадіон «Даугава») та заключний концерт Свята з участю оркестрів, хористів, танцюристів «Разом вгору» (9 липня, Велика естрада Межа-парку).

Вселатвійське свято пісні та танцю проводиться раз на п’ять років. Вперше Свято пісні відбулося 150 років тому, в 1873-му. З 1948 року сполучено з ним почали також проводити Свято танцю.

Зауважимо, що напередодні під час багатогодинного параду учасників Вселатвійського свята Латвійський хор дипломатів ніс прапор України, як символ «невпинної та твердої підтримки Латвією України у боротьбі з агресором Росією». Також український прапор був на чолі колони колективів Риги під час цього ж параду.

Як повідомляв Укрінформ, у латвійській столиці відбувся IV Осокінський фестиваль Свободи, на якому зібрали приблизно 10 тис. євро допомоги для України.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-