У Ризі починається Вселатвійське святі пісні та танцю, на якому виконають Гімн Україні

У Ризі починається Вселатвійське святі пісні та танцю, на якому виконають Гімн Україні

Укрінформ
У латвійській столиці 30 червня починаються XXVII Вселатвійське свято пісні та XVII Свято танцю, які триватимуть до наступної неділі. Вперше за 150 річну історію на заході на знак солідарності з українським народом і підтримки України виконають не латиську пісню – Гімн України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Урочисте відкриття Вселатвійського свята пісні та танцю почалося у п’ятницю, триватиме три дні і закінчиться в неділю восьмигодинним парадом «Вшанування земель». Латвійський хор дипломатів повідомив, що під час ходи нестиме не тільки латвійські знамена, а й прапор України – як символ «невпинної та твердої підтримки Латвією України у боротьбі з агресором Росією».

Також за ініціативи Хору дипломатів уперше в історії на Святі звучатиме нелатиська пісня – Гімн України. Це відбудеться ввечері 6 липня під час концерту «Чистота. Пісенний шлях», який пройде на Великій естраді Межа-парку. Український Гімн прозвучить у виконанні багатьох хорів під акомпанемент великого зведеного оркестру.
Читайте також: У Ризі для українців відкрили творчу студію

У десятиденному Святі пісні та танцю, яке проходить раз на п’ять років, будуть 40 560 учасників з усіх земель Латвії та діаспори. В тому числі – 16 879 танцюристів із 695 колективів і 15 870 хористів з 454 хорів.

Також у фестивалі візьмуть участь 2097 музикантів із 66 оркестрів, 5714 артистів із 580 різноманітних ансамблів і творчих колективів. В тому числі – коклеїсти (гравці на традиційному латиському інструменті кокле), вокальні ансамблі, колективи народної музики, аматорські театри тощо.

Особливо широко цього року будуть представлені іноземні колективи - 88 діаспорних колективів загальною кількістю 2587 учасників.

Організатори окремо запрошують на концерти та заходи Свята пісні та танцю українських гостей – діаспорян і біженців.

Головними з кількох десятків фестивальних подій стануть танцювальна вистава «Вічний рух» (8 липня, стадіон «Даугава»), а також завершальний концерт Свята з участю оркестрів, хористів, танцюристів «Разом вгору» (9 липня, Велика естрада Межа-парку).

Перше Вселатвійське свято пісні відбулося 1873 року. Сполучене з ним Свято танцю почали проводити з 1948 року.

Нагадаємо, у латвійській столиці відбувся IV Осокінський фестиваль Свободи, на якому зібрали приблизно 10 тис. євро допомоги для України.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-