У Латвії вшанували пам’ять жертв радянської депортації 1941 року

У Латвії вшанували пам’ять жертв радянської депортації 1941 року

Фото
Укрінформ
У середу, 14 червня, в День пам'яті жертв комуністичного терору, в Латвії проходять заходи, на яких поминають жертв депортацій 1941 року. Серед інших в них беруть участь представники української діаспори.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Опівдні біля Меморіалу жертвам радянської окупації відбувся пам'ятний захід. В ньому взяли участь перші особи держави, включаючи президента Егілса Левітса, а також Об'єднання політично репресованих Латвії та всі охочі, серед яких були представники української громади.

Після промов на вшанування пам'яті жертв комуністичного терору до Меморіалу були покладені квіти. По тому відбулася традиційна щорічна хода від Музею окупації Латвії до Площі Свободи. Цього разу ходу супроводжував гурт Vilki. Квіти були також покладені до Пам’ятника Свободи.

Різноманітні пам'ятні заходи на згадку про жертви комуністичного режиму проходитимуть протягом всього дня в Ризі, а також інших містах і поселеннях Латвії.

У ніч на 14 червня 1941 року відбулася масова депортація жителів Латвії в сибірські, далекосхідні та північні регіони СРСР. Згідно з даними Державного архіву Латвії, внаслідок депортації, яка тривала до 21 червня Латвія втратила понад 15 425 жителів, серед яких були латиші, євреї, росіяни, поляки, у тому числі 3751 дитина віком до 16 років.

Приблизно в ті самі терміни відбувалася депортація з інших країн і регіонів щойно захоплених Радянським Союзом – з Литви, Естонії, Молдови, Західної України та Західної Білорусі.

Нагадаємо, у латвійській столиці 13 червня відбулася церемонія відправлення в Україну чергового конвою допомоги з гуманітарними та військовими вантажами, підготовленого Конфедерацією українців Латвії «ВІЧЕ».

Фото: пресслужба Президента Латвії, Фейсбук Тетяни Лазди

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-