В Абу-Дабі відбувся масштабний культурний захід, присвячений українській вишивці

В Абу-Дабі відбувся масштабний культурний захід, присвячений українській вишивці

Фото
Укрінформ
Українська жіноча ініціатива в ОАЕ (УЖІ) провела в Абу-Дабі культурну подію «Українська вишиванка: через віки до сьогодення».

Про це Укрінформу повідомила організаторка заходу – співзасновниця та координаторка громадського проєкту УЖІ Маріана Євсюкова.

Фото: Альона Кьоніг
Фото: Альона Кьоніг

Захід відбувся 21 травня у приміщенні Creative hub (Youth hub) з нагоди Всесвітнього дня вишиванки. Програма включала виставку вишитих сорочок, майстер-класи, лекції, виступи за участі дитячих та дорослих музичних та хореографічних колективів та окремих виконавців, фольклорні вистави, через які відвідувачі мали змогу дізнатися більше про українську вишиванку та вишивку, а також українську культуру й традиції.

Фото: Альона Кьоніг
Фото: Альона Кьоніг

«Ідея проведення такої культурної події виникла у нас деякий час назад. В Абу-Дабі та Дубаї у попередні роки відбулися різні заходи до Дня вишиванки, і це було чудово. Однак вони були спрямовані здебільшого на українську громаду. УЖІ вирішила зробити фокус на іноземців, аби активніше поширити серед них інформацію про багату й давню українську культурну спадщину. ОАЕ дуже підходять для таких подій, адже тут мешкають представники більш як 200 національностей, а експати складають 85% населення ОАЕ», – зазначила Маріана Євсюкова.

Фото: Влада Єрохіна
Фото: Влада Єрохіна

Урочисте відкриття події відбулося за участі Надзвичайного й Повноважного Посла України в ОАЕ Дмитра Сеніка, його дружини Євгенії і поважних еміратських гостей.

:ото: Альона Кьоніг
Фото: Альона Кьоніг

Про походження та глибоку історію української вишивки й вишитого одягу, символіку орнаментів та значення кольорів, різноманітні техніки вишивки та значення вишиванки для українців розповідалося в лекції на тему: «Вишиванка – українська культурна спадщина», а також на окремих інформаційних стендах.

Фото: Альона Кьоніг
Фото: Альона Кьоніг

Насолодитися красою національного вишитого одягу на власні очі відвідувачі свята змогли на виставці вишиванок. Дитячі й дорослі, вони презентували різні стилі та техніки вишивки з різних регіонів України. Перлиною експозиції стали три унікальні вишиті жіночі сорочки більш як  100-річної давнини, а також вишиті вручну сорочки більш пізнього періоду з приватних колекцій українок в Абу-Дабі.

Фото: Альона Кьоніг
Фото: Альона Кьоніг

Крім того, українці вдягнули на захід свої вишиванки – як із сімейних колекцій, так і від відомих українських дизайнерів. Багатство національних орнаментів також продемонстрували  учні шкіл «Дивосвіт» і «Софія» та дорослі під час дефіле у вишиванках. Тож Creative hub у цей день рясно квітував вишиванками.

Фото: Влада Єрохіна
Фото: Влада Єрохіна

Тема вишивки була присутня й у музичній частині програми. Зокрема, ансамбль української пісні й танцю в ОАЕ «Червона калина» розпочав свій виступ піснями «Вишиванка» і «Два кольори». А викладачки хореографії в українській школі вихідного дня «Дивосвіт» презентували танок на пісню «Вишиванка». Крім того, українська музика лунала на заході у виконанні юних виконавців і професійних музикантів (Катерини Бушан, Євгенії Ащеулової та Валерії Загоняєвої) на різних музичних інструментах та під час танцювальних номерів і виступів учнів українських суботніх шкіл в ОАЕ та музичної школи Grazioso Music Institute.

Фото: Влада Єрохіна
Фото: Влада Єрохіна

Гості заходу також із захопленням спробували себе в опануванні традиційної української вишивки. Учасники відповідного майстер-класу під керівництвом майстрині Лесі Коркішко за допомогою ниток і хрестиків перекладали свої імена на полотно, користуючись роздрукованими схемами. Українськими вишитими візерунками також прикрашали одяг для ляльок-мотанок, яких створювали на наступному майстер-класі під проводом майстрині Юлії Бурої.

Фото: Емірати Сьогодні
Фото: Емірати Сьогодні

«Відгуки, які ми отримали від наших гостей, а їх було понад 120 осіб з більш як 14 країн, показали: був обраний правильний формат заходу. Його відвідали й еміратці, й іноземці, й наші співгромадяни. Українці приїхали на цю подію майже з усіх еміратів і перетворили захід на справжнє свято української культури. Ми продемонстрували силу українського духу, любов до Батьківщини, єдність та вміння шанувати свої цінності навіть у важкі часи. На день нашого заходу Creative hub став осередком України в ОАЕ, де іноземці змогли здійснити подорож до нашої країни, поринути в її багату й неповторну культуру, а українці – відпочити душею», – зауважила Маріана Євсюкова.

Фото: Тимур Коркішко
Фото: Тимур Коркішко

Крім культурного заходу від УЖІ, до Дня вишиванки в Абу-Дабі й Дубаї відбулися майстер-класи з вишивки, тематичні уроки в українських суботніх школах, флешмоби, квести.

Фото: Альона Кьоніг
Фото: Альона Кьоніг

Як повідомляв Укрінформ, в Абу-Дабі та Дубаї українські школи провели майстер-класи писанкарства.

Фото: Влада Єрохіна, Альона Кьоніг, Тимур Коркішко, Емірати Сьогодні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-