На Кіпрі провели майстер-клас за мотивами творчості української мисткині Любові Панченко

На Кіпрі провели майстер-клас за мотивами творчості української мисткині Любові Панченко

Фото
Укрінформ
В Українському домі в кіпрському місті Пафос 30 квітня відбувся майстер-клас, присвячений українській художниці Любові Панченко, учасники якого зібралися, щоб вшанувати її пам'ять.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Благодійна організація «Український Дім на Кіпрі, Пафос».

«Сьогодні річниця смерті видатної української художниці Любові Панченко. Її творчість залишила незабутні сліди в історії українського мистецтва, а життєвий шлях став прикладом справжньої сили духу. Вона була не лише талановитим художником, але й глибоко віруючою людиною, яка знаходила сили в своїй вірі та любові до України», – ідеться в дописі.

Гості заходу познайомилися з її біографією, творчими роботами, а також дізналися про те, якими були її стосунки з оточуючими. Дізналися, які прийоми та техніки використовувала Любов Панченко у своїх витворах, які теми вона переважно зображувала та що надихало її на творчість.

Усі учасники майстер-класу отримали можливість спробувати свої сили у живописі та створити свій власний шедевр у стилі Любові Панченко.

«Це був відмінний спосіб вшанувати її пам'ять та зберегти її спадщину для майбутніх поколінь. Нехай творчість Любові Панченко продовжує надихати нас та залишатись прикладом справжнього мистецтва та сили духу», – наголосили організатори.

Любов Панченко – художниця-шістдесятниця. Відома ескізами одягу, декоративним розписом, аплікаціями з тканини, графікою, живописними картинами. Схеми розроблених нею вишивок друкував головний жіночий журнал тодішньої України «Радянська жінка». Панченко також вишивала національні строї для хорів, збирала гроші для допомоги політв'язням, котрі відбували покарання «за антирадянську агітацію та пропаганду». За її участі в Києві відродилася традиція різдвяного колядування та вертепу.

Під час окупації російськими військами Бучі на Київщині 84-річна художниця Любов Панченко була у своїй хаті й голодувала. 2 квітня 2022 року її перевезли в столичну лікарню, де вона пішла з життя.

Нагадаємо, у кіпрських містах Лімасол та Айя-Напа відбулися безплатні арткурси для українських підлітків з метою підтримки їхнього емоційного стану та вивільнення накопиченої психічної напруги.

Фото: Український ДІМ на Кіпрі, Пафос / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-