Румунія стає новим привабливим напрямком для українців

Румунія стає новим привабливим напрямком для українців

Укрінформ
Румунія дедалі більше приваблює українських мігрантів на заробітки: де вони працюють і скільки заробляють?

Українські біженці та економічні мігранти усе частіше обирають роботу в Румунії. Починаючи із зими, громадяни України стали більше цікавитися вакансіями у Румунії, хоча зарплати в країні нижчі за заробітки в інших країнах Європи.

Румунія може стати новим привабливим напрямком трудової міграції для громадян України завдяки умовам працевлаштування та розвитку місцевої економіки.

РОБОТОДАВЦІ ОХОЧЕ БЕРУТЬ НА РОБОТУ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

Як зазначають у Міграційній платформі EWL, для громадян України у Румунії пропонують найчастіше просту фізичну роботу. Це переважно вакансії, які не вимагають досвіду та знання румунської мови. Найчастіше українці працевлаштовуються на автоконцерни, які виробляють комплектуючі для європейських автогігантів, а також підприємства харчової промисловості. У середньому можна заробити 600-670 євро нетто на місяць (24,4-27,2 тис. грн).

Натомість є вакансії, які потребують певних професійних навичок – працівниця швейного виробництва, кондитер чи помічник кухаря. На роботу на швейне виробництво беруть жінок і старшого віку – 50-55 років і навіть більше. Зарплата складає 800-900 євро на місяць (32,5-36,5).

Механіки, електрики, зварювальники у Румунії можуть заробити до 1 тис. євро (40,6 тис. грн). Для підтвердження кваліфікації достатньо українських документів.

За словами директора департаменту міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марціна Колодзейчика, Румунія має значні кадрові потреби, тому країна використовує шанс заповнити дефіцит працівників.

“Румунія має потужний потенціал розвитку, її економіка подібна до польської. Нині дедалі більше підприємств переносять своє виробництво до Румунії, насамперед автоконцерни. Тому найближчим часом румунські підприємства потребуватимуть усе більше працівників, а роботодавці зацікавлені і охоче беруть на роботу громадян України, для яких процедура працевлаштування у країні проста”, – говорить Колодзейчик.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

РІК ТОМУ РУМУНІЯ БУЛА ТРАНЗИТНОЮ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

За прогнозами з низки джерел, включаючи Світовий банк і приватні інвестиційні компанії, річний темп зростання економіки Румунії на наступні п’ять років становитиме 2,5-4,5%. МВФ очікує, що румунська економіка цього року зросте на 3,1% за рахунок фінансування ЄC, стабільності валюти та іноземних інвестицій, що дозволить їй випередити сусідів, таких як Польща та Угорщина. Опитування компанії Ernst&Young у 2022 році показало, що понад половина зі 101 іноземної компанії планували заснувати або розширити діяльність у Румунії, насамперед у логістиці, що поставило її на четверте місце в Європі за наміром інвестувати.

Ще рік тому, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, ця країна була транзитною для громадян України. Дослідження Міграційної платформи EWL «Біженці з України в Польщі, Чехії та Румунії», проведеного у травні 2022 року, показало, що на відміну від Польщі та Чехії, біженці з України обирали Румунію передусім через членство цієї країни в НАТО (64%). А працевлаштуванням були зацікавлені лише 27%, на відміну від набагато вищого цього показника у Польщі (63%) і Чехії (52%).

БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ ЗМОГЛИ ЗАЦІКАВИТИ РОБОТОЮ ЗАВДЯКИ ЗМІНІ ПІДХОДІВ ДО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Натомість, румунські роботодавці змогли зацікавити біженців з України роботою завдяки зміні підходів до працевлаштування. Взимку деякі місцеві підприємства брали на роботу жінок з України, забезпечуючи їх та їхніх дітей безкоштовним житлом. Таким чином вони змогли заповнити вакансії і одночасно дати біженцям роботу у складний час із відключенням світла і масовими ракетними ударами в Україні.

 “Поки жінки працювали, дітьми займалися опікуни. Крім того, їм видавали купони на безкоштовне харчування, включно і для дітей. Відповідно, навіть маючи зарплату 450-550 євро, у жінок була можливість заробити й економити на базових витратах. В інших країнах Європи їм би довелося орендувати житло для себе і дітей власним коштом і купувати продукти, а це додаткові витрати”, – зауважив Колодзейчик.

Сьогодні деякі румунські роботодавці продовжують видавати карти на продукти, якими біженці можуть розрахуватися у магазинах, або забезпечують безплатним харчуванням.

За даними міністра праці Румунії Маріуса Будая, з-понад 3,5 млн громадян України, які прибули до країни після 24 лютого 2022 року, тимчасово оселилися в ній менш як 100 тис. осіб. На початок квітня роботу у Румунії знайшли не менше 6 тисяч українців.

Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-