У Таллінні на тижні проходять благодійні концерти українських музикантів

У Таллінні на тижні проходять благодійні концерти українських музикантів

Фото
Укрінформ
У великій залі Естонської академії музики та театру 14 березня відбувся концерт класичної музики двох українських музикантів, 16 березня тут же пройде концерт студентів з України, які зараз навчаються в Академії. Обидва заходи – благодійні, зі збором коштів на підтримку України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для нас з колегою було честю виступити в Таллінні перед шановною аудиторією. Найзворушливіший момент – коли на сцену піднялися кілька студентів з України, які зараз тут навчаються. Сподіваюсь, що уряд Естонії продовжить допомогу нашим біженцям, при цьому – надасть можливість нашим студентам закінчити своє навчання в рамках безплатної програми», – сказав скрипаль Євген Кострицький.

Він підкреслив, що «молодь і діти – наша велика та необхідна інвестиція у незворотні зміни в Україні з поглядом у напрямку Європи». І це буде вкрай важливо особливо після війни.

Концерт 14 березня був спільно організований Естонською академією музики і театру та Посольством України в Естонській Республіці. На ньому прозвучали твори Антоніна Дворжака, Фридерика Шопена, Едварда Елгара, Валентина Сильвестрова, Мирослава Скорика. Були присутні естонські поціновувачі музики, представники української діаспори та тимчасово переміщені особи, представники дипломатичного корпусу в Естонії.

Читайте також: У Таллінні відбувся благодійний концерт «Слава Україні»

Перед початком концерту з вітальним словом до глядачів звернулася Посол України в Естонії Мар'яна Беца та ректор Естонської академії музики і театру професор Іварі Іллія. У своєму виступі Беца відзначила, що цим концертом Посольство України та українські музиканти прагнули висловити вдячність естонському народу та уряду за міцну підтримку України в її боротьбі з російською агресією. Крім того, завдяки таким культурним заходам, культурна дипломатія також робить свій внесок у боротьбу з агресором. 

Скрипаль Євген Кострицький навчався у Національній музичній академії України, потім – в Гілдголській школі музики та драми (Лондон). Він багато та успішно виступав у багатьох країнах Європи, Японії, Південній Кореї та США, став лауреатом кількох міжнародних конкурсів. З 2020 року - концертмейстер Білкентського симфонічного оркестру (Туреччина). Він грає на італійській скрипці, виготовленій Луїджі Леньяні у 1850-60 роках.

Саша Гринюк також навчався в Національній музичній академії України та Гілдголській школі. Легендарний американський піаніст Чарльз Розен описав його як «вражаючого артиста із чудовою, незмінною музичністю, що завжди рухається з найприроднішими, хвилюючими та задовольняючими інтерпретаціями».

Вхід на концерт був вільним з можливістю зробити пожертвування для України.

16 березня також пройде благодійний концерт, підготовлений українськими студентами, які зараз навчаються в Естонській академії музики та театру.

Як повідомляв Укрінформ, Асоціація українських організацій в Естонії організувала у Таллінні літературно-музичний вечір до Шевченківських днів.

Фото: Rene Jakobson

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-