Більшість українських біженців в Естонії оплачують своє житло самостійно

Більшість українських біженців в Естонії оплачують своє житло самостійно

Укрінформ
Переважна більшість українських біженців оплачує своє перебування в Естонії самостійно: при цьому приблизно 70% мешкають у квартирах, менше ніж 10% – у готелях, решта винаймають кімнату або ділять житлове приміщення ще з кимось.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ERR з посиланням на радника з комунікацій Департаменту соціального страхування Ксенію Репсон-Дефорж.

З перших днів війни в Україні в місцях тимчасового розміщення по всій Естонії проживало загалом 23 000 українських біженців. На розміщення, харчування та інші видатки для цієї категорії біженців було витрачено 43 мільйони євро.

Читайте також: Кількість українських біженців у Європі сягнула майже 8 мільйонів – ООН

Навесні минулого року житла потребували до 6000 біженців водночас. Наразі ситуація покращилася. На думку Репсон-Дефорж, з житловим питанням біженці справляються дуже добре.

«Станом на 2 січня у місцях розміщення, які надавала держава, проживало 2175 осіб. З них 652 дитини. Вільних місць – 1256», - наголосила чиновниця.

Читайте також: Естонія схвалила новий пакет військової допомоги Україні

Пором Isabelle, який належить фірмі Tallink Grupp Grupp, став використовуватися як місце розміщення біженців з початку квітня. Він побував тимчасовим притулком більше ніж для 5000 біженців.

«Департамент соціального страхування в рамках тендеру шукав партнера для укладання договору про тимчасове розміщення не менш як 2000 біженців від війни. І на початку грудня було підписано договір з компанією Tallink Group на шість місяців з можливістю помісячного продовження максимально на два місяці. Передбачуваний обсяг договору становитиме 17 млн 385 тис. євро», - пояснила Репсон-Дефорж.

Читайте також: Естонія обіцяє підтримувати Україну до перемоги

Скільки буде витрачено по факту, поки що невідомо, це залежатиме від фактичної заповнюваності. Одне ліжкомісце на поромі обходиться в 28 євро на добу. Також на суму розміщення впливає, чи включено до нього харчування.

Департамент повідомив, що було оголошено і другий тендер з пошуку стратегічних місць розміщення по всій Естонії до 2025 року. «Цей тендер поки що перебуває на стадії оцінки пропозицій. Сподіваємось, що найближчим часом дійдемо до підписання договорів», - додала Репсон-Дефорж.

Читайте також: Естонія відправила в Україну 11 автобусів із генераторами та енергообладнанням

Як повідомлялося наприкінці грудня, кількість українських біженців, які прибули до Естонії, перевищила позначку в 65 тис. людей.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), кількість українців, які виїхали до країн Європи після початку повномасштабного вторгнення росії, сягає 7 915 287 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-