У Бухаресті українці плетуть маскувальні сітки та збирають гумдопомогу для ЗСУ

У Бухаресті українці плетуть маскувальні сітки та збирають гумдопомогу для ЗСУ

Фото
Укрінформ
У столиці Румунії українці самотужки організували роботу волонтерського руху «Воля хаб», у якому з літа плетуть маскувальні сітки та збирають гуманітарну допомогу для військових на фронті та цивільних із деокупованих територій.  

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міжнародне французьке радіо RFI.

У репортажі йдеться, що на вході до «Воля хаб» рівно складені коробки з термобілизною та їжею для українських військових на Сході України. Далі по коридору – стіл зі шматками тканини, а поряд – кімната, у якій українські жінки плетуть маскувальні сітки для ЗСУ. Волонтерка Ірина ножицями нарізає тонкі смужки тканини із вживаного одягу.

Жінка приїхала з Миколаєва до Румунії ще в березні разом із донькою та мамою. Про український осередок допомоги Ірина Кошель дізналася від знайомих земляків у Румунії. Час від часу вона приходить до хабу зі своєю родиною.

«У нас був вільний день, і ми з донькою вирішили прийти сюди й долучитися до доброї справи. Мама навіть буває частіше», – розповідає Ірина Кошель.

Пані Тетяна, мати Ірини, спритно та ретельно з’єднує смужки тканини на спеціальній сітці. На руці в неї жовто-блакитний браслет. «Зніму лише, коли повернусь в рідний Миколаїв», – каже жінка.

Засновник «Воля-хабу» Корнеліу Кацел – українець родом із Чернівців, нині студент Будівельного університету Бухареста. Приміщення, де розміщується хаб, цей навчальний заклад і надав. Окрім виготовлення маскувальної сітки, українці також збирають гуманітарну допомогу: їжу, теплий одяг, турнікети, ліки для військових та цивільних.

Допомогу хаб надсилає на Схід і Південь України,  а також допомагає українцям шукати житло в Румунії.

Одне з останнього, що зробили волонтери – відправили невеликий вантажний автомобіль з маскувальними сітками, термобілизною, ліками та їжею до Бахмута, який постійно обстрілюють росіяни.

Протягом зими «Воля хаб» планує почати шити термоодяг для військових ЗСУ, уже готові кілька зразків.

«Це вже була осінь. Ми розуміли, що проєкт з термобілизною потрібно починати. І ми почали скуповувати тканину. Ми хочемо налагодити виробництво термобілизни по десять доларів за пару. Саме тут ми купляємо тканину, відправляємо на фабрику. Ми тільки платимо собівартість тканини і за роботу. І при цьому ми не втрачаємо жодного зайвого цента», – розповідає засновник благодійної організації «Воля хаб» Корнеліу Кацел.

Антон – водій-волонтер. Він із родиною виїхав із Харкова в Румунію ще до початку російського вторгнення. Одна з румунських компаній надала в безплатну оренду великий автомобіль. Весь гуманітарний вантаж Антон відвозить до румунсько-українського кордону. Там коробки перевантажують в інший автомобіль і везуть на Схід. Волонтер збирає передачі з різних благодійних центрів в Бухаресті, виїжджає двічі-тричі протягом тижня. 

«Там є адресні посилки бійцям, є колеса для бійців. Є посилки цивільним. Також веземо корм тваринам в притулки у Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі», – каже Антон.

За його словами, перед Новим роком усі хотіли віддати їм передачі. В основному це румунські організації.

Як повідомляв Укрінформ, Союз українців Румунії передав Закарпатській облдержадміністрації партію потужних електрогенераторів, що були придбані за власні кошти СУР і призначені для Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

Фото: rfi.fr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-