У Бухаресті відкрили виставку «Незасуджений геноцид українців повторюється»

У Бухаресті відкрили виставку «Незасуджений геноцид українців повторюється»

Фото
Укрінформ
У Національній бібліотеці Румунії відкрили виставку під назвою «Незасуджений геноцид українців повторюється» на тему Голодомору 1932-1933 років і нинішньої війни росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на фейсбук-сторінці Посольства України в Румунії.

За повідомленням, захід організувало Посольство України в Румунії у партнерстві з Національним музеєм Голодомору-геноциду та Музеєм жахів комунізму в Румунії за підтримки Національної бібліотеки Румунії та Eurodidactica.

Посол України в Румунії Ігор Прокопчук, відкриваючи виставку, зазначив, що як у 1932-1933 роках сталінський режим, так і сьогоднішній кремлівський режим вчиняють на території України масові та системні злочини проти цивільного населення з наміром повністю або частково знищити Український народ та ліквідувати українську державність. Такі дії визначаються геноцидом.

«Визнання державами світу Голодомору 1932-1933 років актом геноциду Українського народу є питанням історичної правди, потужним внеском у консолідацію міжнародних зусиль, з засудження терору, тоталітарних режимів та злочинів тоталітаризму, а також відстоювання спільних цивілізаційних цінностей демократії, основоположних прав і свобод людини», – йдеться в дописі.

Посол України в Румунії Ігор Прокопчук привітав рішення Парламенту Румунії, яким Голодомор 1932-1933 років визначається злочином проти Українського народу та проти людяності. Також, Посол наголосив на необхідності наступного кроку – визнання Румунією Голодомору геноцидом Українського народу.

Посол України привернув увагу, що у день відкриття виставки, 15 грудня, Європейський парламент ухвалив відповідну резолюцію.

Посольство повідомило, що під час відкриття виставки своєю особистою історією перебування в окупації на Чернігівщині та порятунку, поділилася громадянка України, яка знайшла прихисток в Румунії.

У заході взяли участь представники культурних інститутів країн Європи, академічних кіл Румунії, переміщені на території Румунії громадяни України та представники мас-медіа.

Нагадаємо, у рамках найбільшого книжкового ярмарку Румунії Gaudeamus у Бухаресті відбулася презентація видання «Байки» Григорія Сковороди в перекладі румунською мовою.

Фото: Посольство України в Румунії / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-