Криза жанру: роспропаганда поширює один і той же фейк, змінивши лише назву міста

Криза жанру: роспропаганда поширює один і той же фейк, змінивши лише назву міста

Фактчек
Укрінформ
росЗМІ влаштували євротурне з Варшави до передмістя Парижа для фотопідробки з карикатурою на Зеленського

У державних російських ЗМІ та їх аккаунтах у Facebook та Telegram розповсюджують нібито зроблену в передмісті Парижа фотографію графіті-карикатури на Володимира Зеленського. На картинці зображено “чорну діру”, яка засмоктує гроші та золото. Під фото є підпис: "Привіт, Франціє. Дай мені всі твої гроші. Вибачте, без вибачень".

За допомогою Google Street View можна визначити місце, де зроблена фотографія. Це парковка біля авеню Генерала де Голля та входу до станції метро “Сен-Манде”.

Фото з карикатурою є фейковим. Як повідомили Укрінформу представники української діаспори, які проживають у передмісті Парижа, на даному місці нічого подібного ніколи не було. Вони зробили фото з того самого місця, де нібито було зроблено графіті.

Джерелом фейкової фотографії є сторінка в Instagram користувача typicaloptical, який називає себе «ще невідомою артгрупою з Польщі». Даний акаунт має всього дві світлини – це і є весь «арт», що обмежується двома фейковими карикатурами на Володимира Зеленського у Варшаві та передмісті Парижа.

Раніше, Укрінформ писав про підроблене графіті у Варшаві, існування якого спростував прессекретар варшавського району Воля Матеуш Вітчинський.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-