Українська акція у Страсбурзі: Скільки ще злочинів має скоїти росія?

Українська акція у Страсбурзі: Скільки ще злочинів має скоїти росія?

Укрінформ
Українці з Франції, Італії та Німеччини закликали Європарламент визнати росію державою-спонсором тероризму

23 листопада Європейський парламент розгляне резолюцію, яка визнає росію державою-спонсором тероризму. Напередодні голосування українці з різних міст Франції, а також представники української діаспори з Італії та Німеччини провели під будівлею ЄП у Страсбурзі акцію на підтримку резолюції.

СКІЛЬКИ ЩЕ?..

  • Скільки ще злочинів має скоїти росія проти українського народу?
  • Скільки ще ракет вона має обрушити на голови наших дітей?
  • Скільки ще українців мають загинути та бути пораненими в цій війні?
  • Скільки ще українців має бути вбито і згвалтовано російськими солдатами?
  • Скільки ще українських в’язнів мають піддаватися тортурам і бути закатованими у полоні?
  • Скільки ще дітей мають бути насильно відправленими до росії?
  • Скільки ще потрібно мільйонів переміщених осіб та біженців з України?
  • Скільки ще українських міст та сіл мають бути зруйнованими росією?
  • Скільки ще лікарень, шкіл, церков, закладів культури та опіки в Україні мають бути прицільно знищені російськими ракетними ударами?

Усі ці питання учасники заходу адресували європарламентаріям. Під стінами ЄП представники української громади зібралися з метою переконати європейських депутатів прийняти єдине правильне рішення – офіційно визнати росію державою-спонсором тероризму. Українці приїхали на акцію з різних французьких регіонів, близько 60 – автобусом з Парижу. Саме з ініціативи паризької громади відбувся мітинг із закликом українців до Європарламенту.

Володимир Когутяк
Володимир Когутяк

У коментарі Укрінформу віцепрезидент Об’єднання українців у Франції Володимир Когутяк зазначив: “Ідея акції — максимально підтримати Європарламент, який у середу має проголосувати рішення, що визнає росію державою-спонсором тероризму. Ми прийшли висловити євродепутатам нашу підтримку, і головний меседж, про який ми говоримо більше 8 місяців: росія є державою-терористом, і це потрібно визнати офіційно”.

Когутяк підкреслив важливість такого рішення, оскільки після цього санкції проти росії мають бути оновлені, деякі компанії повинні будуть припинити працювати у країні, яка спонсорує тероризм. Крім того, за його словами, це буде відповіддю на запити, які українці від самого початку великої війни проголошують на своїх маніфестаціях.

“Дуже важливо, щоб усі знали, що саме цього тижня в Європейському парламенті буде саме це голосування. І ми приїхали, щоб підтримати Європарламент і переконати тих євродепутатів, які ще вагаються, проголосувати за рішення, яке офіційно визначає, що росія – це держава-терорист”, – заявив Володимир Когутяк.

Галявина перед Європарламентом у цей вихідний день перетворилася на осередок українства: національні прапори, патріотична музика і пісні, учасники у вишиванках, навіть благодійна торгівля українською символікою обабіч.

У своїх виступах учасники акції наголошували, що масові вбивства, тортури, насильство, депортація цивільних, в тому числі тисяч дітей – це акти геноциду, акти тероризму, як це чинили нацисти, і щогодини воєнні злочини росії в Україні примножуються. Щодня російські ракети атакують українську територію, а це й є терор проти України, проти цивільних, проти дітей. На початку зими на значних частинах території українське населення залишається без електрики, води, опалення. І це свідома державна політика рф, політика держави, яка не має іншого визначення, ніж держава-терорист.

Французькі учасники підкреслили, що тисячі українців уже загинули за всіх європейців, за свободу і демократію, за європейські цінності – проти расизму, диктатури, тиранії, фашизму, який став ідеологією терористичного режиму путіна. Схиливши прапори, пам’ять загиблих українців, які віддали своє життя за свободу, учасники маніфестації вшанували хвилиною мовчання.

БОРИС ТАРАСЮК: ПУТІНА І ЙОГО БАНДИТСЬКЕ ОТОЧЕННЯ ЧЕКАЄ ТРИБУНАЛ

Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк у своєму виступі наголосив, що українці повністю підтримують майбутнє рішення Європейського парламенту щодо визнання росії державою-спонсором тероризму.

Борис Тарасюк
Борис Тарасюк

Він зауважив, що спочатку Рада Європи, потім Генеральна асамблея ООН прийняли рішення про створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії проти України, а також рішення про компенсацію за ті руйнування, яких зазнала Україна внаслідок рашистської агресії.

“Ми всі, хто працює тут, в Раді Європи, пишаємося тим, що перше рішення про створення трибуналу, який буде судити путіна і його бандитське оточення, було прийняте саме у Страсбурзі, і сподіваємося, що воно буде завершено рішенням саміту Ради Європи, який має відбутися наступного травня у Рейк’явіку”, – наголосив постпред України.

Він зазначив, що горе, жертви, руйнації, мільйони біженців, вбивства, катування, гвалтування, воєнні злочини – це все ознаки геноциду, що український народ уже зазнав у своїй історії у жахливі 32-33 роки минулого століття. Проте ці гіркі почуття посилили рішучість, героїзм, мужність і зміцнили віру у перемогу, яку обов’язково здобуде Україна.

“Весь демократичний світ підтримує Україну – зброєю, фінансами, гуманітарною допомогою, санкціями проти росії. Все це допомагає полегшити не лише наші страждання, але й зміцнити нашу боротьбу і наблизити нашу перемогу. Україна і українці, Збройні Сили України, Президент Зеленський і український народ — це сьогодні найбільш поширені і відомі поняття у всьому світі”, – наголосив Борис Тарасюк.

Він підкреслив, що росія розгорнула терор проти українського народу. Адже не маючи успіхів на фронті, зазнаючи поразок, вона намагаються компенсувати це саме терором – систематичними варварськими бомбардуваннями енергетичних об’єктів, особливо напередодні зими, щоб українці замерзали, не мали електрики, води і всього необхідного.

“13 жовтня ПАРЄ прийняла резолюцію, яким назвала російський режим “терористичним”, і це перша міжнародна організація, яка заявила про те, що росія є терористом. Також парламенти Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Чехії прийняли аналогічні рішення, визнаючи росію терористичною державою”, – наголосив постпред України, підкресливши, що саме такого рішення українці чекають і від Європарламенту.

ПОДЯКА ЗСУ І ЗАКЛИКИ ДО ЗАХОДУ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИХ КОМПАНІЙ

Президент української Асоціації PromoUkraïna Людмила Ільчук висловила вдячність усім волонтерам і асоціаціям, українцям, які мобілізувалися, переселенцям, які демонструють, що Україна незламна і що вона готова до останнього боротися за свободу і перемогу. “Наша трагедія нас не зламає, а показує росії – щоб вона не робила, Україна переможе. Ми дуже розраховуємо на позитивне голосування 23 листопада в Європарламенті», – наголосила вона.

Людмила Ільчук
Людмила Ільчук

Французькі учасники мітингу, звертаючись до українців, які виборюють свою свободу, висловили численні слова подяки: “Все, що роблять сьогодні наші українські брати і сестри, вони це роблять і для нас, французів, і європейців. Тому європейці мають припинити сплачувати росії гроші, а українці мають зупинити платити за свою свободу своїми життями”.

Учасники зібрання наголосили, що росія – найбільша загроза безпеці, стабільності й миру для країн євроатлантичного регіону, а брутальна війна росії проти України зруйнувала мир у Європі. Вони закликали країни-члени НАТО діяти більш рішуче для припинення цієї війни, а також закликали Захід посилити санкції проти росії та надавати Україні більше зброї.

На мітингу підкреслювали, що кремль влаштовує геноцид проти українців і застосовує шантаж проти світу, активізувавши гібридну війну проти Заходу із використанням газу, продовольства, біженців та інформації як зброї. “Скільки людей у світі мають померти від голоду через те, що росія руйнує український агропромисловий сектор? Скільки ще газових криз має влаштувати росія, щоб підвищити ціни газу до рекордного рівня, аби дестабілізувати світову економіку? Скільки інших міжнародних угод мають бути зневажені кремлем? Скільки ще має бути російських кібератак і кампаній з дезінформації?”, – наголошували вони.

Організатори акції закликали іноземні компанії, які ще працюють в росії, припинити там свою діяльність. “Ми маємо діяти спільно, щоб ізолювати цей фашизм, ізолювати росію. Для цього треба зупинити фінансування тероризму. Тому ми просимо європейські компанії, які досі залишаються працювати у росії, особливо французькі компанії, такі як Total, Mulliez, Leroy Merlin або Auchan, піти з росії. Залишаючись працювати там, вони фінансують зброю, яка вбиває українців, вчиняючи воєнні злочини. Ми маємо всі об’єднатися проти тиранії, проти загрози, яка йде з кремля – центру фашизму та нацизму”, – наголосили вони.

У своїх виступах учасники мітингу вкотре нагадали Європі і всьому світові, що Крим – це Україна, і що Донбас – це Україна.

Багато разів за цей день звучали слова слави і подяки українській армії, яка захищає сьогодні не лише Україну, але й усю Європу.

 Анастасія Мікусевич
Анастасія Мікусевич

А ще – на противагу російському варварству – українці прагнуть показувати світові свою культуру, яка живе і буде жити. Так, українська скрипалька Анастасія Мікусевич, яка спеціально приїхала з півдня Франції, щоб підтримати цей маніфест під Європарламентом, перед виконанням музичних творів, зазначила: “Де б ми не знаходилися, ми маємо нести нашу культуру, нести нашу мову, і нести їх до нашої перемоги”.

Олена Милосердова, Страсбург

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-