У Нідерландах українських військових привітали з Днем захисників і захисниць України

У Нідерландах українських військових привітали з Днем захисників і захисниць України

Фото, відео
Укрінформ
Українських військових, які зараз проходять реабілітацію в Нідерландах, привітали з Днем захисників і захисниць України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, захисників привітали дитячими малюнками, українськими книгами, символічними патріотичними сувенірами, зокрема, браслетами та значками.

Однак чи не найбільше радості викликали українські смаколики. Бійці кажуть, що нідерландська їжа відрізняється від української і вони дуже сумують за українською.

“Я не очікував такого патріотичного святковому обіду. Дуже сумую тут за українською їжею. Особливо варениками, салом, за домашньою українською кухнею”, - розповідає Сергій Галган, офіцер з 24-ої окремої механізованої бригади з міста Яворів.

Сергій Галган
Сергій Галган

Поранення він отримав 7 липня на межі Донецької і Луганської областей. Після семи операцій в Україні та трьох операцій у Нідерландах медикам вдалося врятувати йому ногу.

Наразі в реабілітаційному центрі в місті Доорн, провінція Утрехт, перебуває сім українських бійців. Уже наступного тижня очікують ще трьох.

“Кожному з нас призначають свого протезиста. Він мені порадив електрично-гідравлічні протези, тут стоїть мікропроцесор свій. Вони мене захищають, щоб не впав, якщо спіткнувся. У протезах, які були раніше, коли йдеш і ногу трохи недокрутив, то все - людина просто падає. Без колін дуже важко. А цей протез він допомагає, якщо я перечепився, то в нього є механізм, який одразу спрацьовує і фактично не дає мені впасти. Фізично і морально відчувається, що повернулися ноги. Дуже задоволений”, - ділиться враженнями від реабілітації старший солдат Ігор Кузьменко.

Задоволені результатами й нідерландські реабілітологи. Зізнаються, що не очікували такого швидкого прогресу.

Ігор Кузьменко
Ігор Кузьменко

“Ігор дуже швидко показав хороший результат. Зазвичай такий результат за кілька тижнів, місяць навіть, а він вже за тиждень почав ходити”, - каже реабілітолог Віллем Свон.

З нідерландськими фахівцями українські військові спілкуються через мобільний додаток-перекладач.

Однак дехто з нідерландців вже заговорив українською, вивчили кілька речень, щоб українські захисники почувалися як вдома.

У кожного своя індивідуальна програма лікування. Ігор Кузьменко каже, що головне в реабілітації – це мати бажання працювати над собою. 

“Ми ж з України. Все залежить від людини. Їздили з Русланом в Амстердам він нас возив. Запаркувалися бусиком між машинами, а там пів метра відстань, тобто візочком я не проїду. Я був без протезів, то Руслан підійшов мене взяв, хоча він теж з протезом, і переніс. Ніколи не скажеш, що в нього є протез”, –  сказав він.

Сам Руслан каже, що активно готується до повернення на фронт.

“Протез є, ходжу добре. Центр хороший. Підготували добре можна повертатися в бій. Якщо ноги немає, то нічого. Працювати можна і виконувати будь-які завдання. Поки не виб'ємо всю цю погань... Забрали багато друзів... помста буде великою ми так цього не залишимо. Ми маємо захищати. Я не хочу, щоб моє село побачило те, що я побачив на Донеччині”, - ділиться Руслан з Вінниччини.

Руслан
Руслан

Загалом в Нідерландах на реабілітації перебуває близько 40 українських військових, але щодня ця цифра змінюється.

Співробітники посольства подякували та привітали з Днем захисника українських військових, які проходять реабілітацію в Нідерландах, одразу в кількох містах: Доорн, Утрехт, Роттердам, Гронінген, Тілбург і Маастрихт. 

Нагадаємо, День захисників і захисниць України – державне свято, що відзначається 14 жовтня. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою "День захисника України". 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-