Фіни зв’язали для захисників України 20 тисяч вовняних шкарпеток

Фіни зв’язали для захисників України 20 тисяч вовняних шкарпеток

Фото
Укрінформ
Фінські жінки та чоловіки, мешканці міста Лахті, відгукнулися на прохання фінської диригентки українського походження Далі Стасевської та зв’язали для українських воїнів 20 тисяч вовняних шкарпеток.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передає Укрінформ. 

З 24 лютого, коли почалось повномасштабне вторгнення Росії на територію України, музиканти Даля Стасевська і її два брати Лукас і Юстас активно допомагають Збройним силам України.

Жінка працює диригенткою оркестру в місті Лахті, що розташоване 100 км від Гельсінкі. Там проживають понад 100 тисяч мешканців, які мають хобі ‒ в’язання вовняних шкарпеток, як і всі фіни.

Через місцеву пресу Стасевська звернулась до мешканців із проханням нав’язати шкарпеток для українських воїнів. Якраз через тиждень Даля планувала поїздку у Львів на концерт. Водночас везла гуманітарну допомогу ‒ автомобіль для ЗСУ. Яким було її здивування, коли фіни принесли, 20 тисяч шкарпеток. Цікаво, що жодної схожої пари шкарпеток немає. Усі вони неймовірні та з якісних вовняних ниток.

«Думала, може тисячу шкарпеток зв’яжуть, а народу було так багато, що від думки, як я це зможу перевезти, мене кинуло у піт. Отаке тепло від Фінляндії я привезла! Хотіла, коли наступає зима, передати військовим тепло. Попросила: люди є один тиждень і нав’яжіть стільки вовняних шкарпеток, скільки встигнете і я автомобілем привезу, щоб передати тепло від фінів міста Лахті для українців», ‒ каже Стасевська.

Читайте також: У Фінляндії діаспора отримала книжки з України
В автомобіль, який вона привезла для ЗСУ вмістилась половина з 20 тисяч шкарпеток. Другу частину привезуть із Фінляндії через два тижні вже наступною, шостою, машиною для воїнів.

Стасевська розповіла, що у Фінляндії традиція в’язання шкарпеток панує у кожній родині. В’яжуть чоловіки та жінки. І в’яжуть дуже гарно. Спиці та нитки знайдуться у кожній фінській сім’ї. Навчилась в'язати шкарпетки та Даля. Так, як українці вишивають, фіни в’яжуть вовняні шкарпетки.

Нагадаємо, у Гельсінкі до кінця жовтня триватимуть Українські кінодні, які цього року присвячені 100-річчю заснування Всеукраїнського фотокіноуправління, тож програма фестивалю має назву «Українські кінодні: сто років кіно».

Фото: Даля Стасевська / Фейсбук, «Радіо Свобода»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-