Діаспора вшановує пам'ять жертв розстрілів у Бабиному Яру

Діаспора вшановує пам'ять жертв розстрілів у Бабиному Яру

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) приєднується до України та міжнародної спільноти у скорботі у 81-і роковини трагедії розстрілів у Бабиному Яру в окупованому Києві у роки Другої світової війни та вшановує пам’ять невинних жертв. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

У Конґресі наголосили, що десятиліттями радянський тоталітарний режим намагався приховати та стерти скорботну пам’ять про злочини нацистів у Бабиному Яру. Лише після відновлення Україною незалежності українці та євреї змогли вшанувати пам’ять своїх рідних та близьких. Після повномасштабного вторгнення в Україну, на початку березня 2022 року, російські війська завдали навмисних та цинічних ракетних ударів по національного меморіалу «Бабин Яр» у Києві. 

«Огидно бачити, як Путін маніпулює Голокостом, щоб виправдати незаконне вторгнення в Україну, і починає свою війну з бомбардування місця найбільших масових розстрілів нацистів – Бабиного Яру. Бабин Яр, спільна трагедія, як для єврейського, так і для українського народу, залишається відкритою раною для України та всього людства. Це нагадує нам про крихкість людського життя та смертоносну сутність тоталітарних і авторитарних режимів», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Читайте також: Трагедія Бабиного Яру повторилася через 81 рік у центрі ЄвропиШмигаль

За його словами, сьогодні на українській землі повторюються жахіття та терор Другої світової війни. Масові вбивства в Бучі та Ізюмі, а також садистські та нелюдські звірства, вчинені російськими військовими на окупованих територіях України, шокували світ. На звільнених територіях слідчі виявляють все нові й нові масові поховання. За деякими даними, російські солдати отримали вказівки від своїх військових командувань вбивати українських мирних жителів, що є прямим свідченням геноциду. Станом на сьогодні вже 8 країн, серед яких Канада, Ірландія, Польща та країни Балтії, офіційно визнали російські звірства в Україні геноцидом.  

«Вшановуючи пам’ять жертв Бабиного Яру, світ не може з певністю сказати «Ніколи знову!» – поки існує зло і ненависть у вигляді путінської росії. Міжнародна спільнота має об’єднати всі можливі зусилля, щоб зупинити це зло та допомогти українцям перемогти у війні за незалежність своєї країни та фізичне існування свого народу!» – додав Павло Ґрод. 

29 вересня Світовий конґрес українців спільно з Українським інститутом національної пам’яті організовують міжконфесійний молебень пам’яті жертв Бабиного Яру біля пам’ятника Менора в Бабиному Яру, в Києві. 

Як повідомляв Укрінформ, 29-30 вересня в Україні вшановують пам'ять жертв масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Києві в Бабиному Яру (29–30 вересня 1941 року).

81-і роковини трагедії Бабиного Яру жертв масових розстрілів мирного населення нацистами в окупованому Києві вшанував Президент України Володимир Зеленський. Глава держави поклав квіти до пам’ятника жертвам трагедії на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-