У Латвії завершився проєкт створення колекції мозаїк за фрагментами картин Примаченко

У Латвії завершився проєкт створення колекції мозаїк за фрагментами картин Примаченко

Фото
Укрінформ
Наприкінці минулого тижня у Ризі відкрилася виставка колекції мозаїк з фрагментів картин народної художниці Марії Примаченко, створених учасниками благодійного проєкту «Відкрита майстерня».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Після початку повномасштабної російської агресії у селищі Іванків Київської області 26 лютого загарбники знищили історико-краєзнавчий музей Марії Примаченко. Після цього латвійський художник-мозаїст Вадим Верник, керівник «Mosaic Art Studio in Riga», ініціював та організував благодійний проєкт мозаїчного марафону «Відкрита майстерня».

До нього запрошувалися всі охочі, щоби колективно чи одноосібно створити з муранської смальти у техніці мозаїки фрагмент з картин Марії Примаченко для передачі їх у дар знищеному війною музею («Від латвійського серця – українському серцю»). Загалом у проєкті взяли участь понад двісті людей з різних країн світу. Протягом 18 червня – 18 серпня вони під керівництвом досвідчених наставників створили унікальну колекцію з 63 мозаїк, складену з 43 тисяч елементів, «каменів» (62 мозаїки розміром 25х25 см, центральна мозаїка – 70х50 см). За 160 годин спільної роботи було використано понад 100 кілограмів муранської смальти 55 кольорів та відтінків.

Виставка відкрилася 27 серпня ввечері та триватиме до 17 вересня. На її початку був даний невеличкий концерт, на якому співали дівчата з сімей українських біженців в Латвії - Інна Неживляк, Маргарита Мішаріна, Дарья Ждаха. З організацією виступу їм допомогла керівниця Українського центру молоді та дітей Латвії Ольга Берга.

Керівник проєкту Вадим Верник вручив дипломи всім, хто брав участь у створенні мозаїк, а також нагородив окремими відзнаками своїх помічниць, наставниць у створенні мозаїк Ренату Клепацку та Надію Васькову. Верник подякував всім, хто брав участь у Мозаїчному марафоні, насамперед – т/ц «Mols», де проходили всі роботи та відкриття виставки; співкураторів – Інесе Дроне (галерея Bazar't), Галину Максимову (галерея Happy Art Museum). При цьому головний спонсор проєкту побажав залишитися неназваним. Серед інших спонсорів Марафону слід відзначити Wood Point та Money express.

Пізніше колекція створених мозаїк ще буде експонована на найбільшій латвійській виставці-ярмарку сучасного мистецтва Art Riga Fair 2022 (21-25 серпня). Далі, за словами Верника, є плани, поїхати з благодійною виставкою в Канаду та США, щоб допомогти зібрати кошти на відбудову Іванківському історико-краєзнавчому музею. Потім і сама колекція буде передана в дар йому.

Нагадаємо, проєкт «Відкрита майстерня» зі створення мозаїчних реплік-парафраз з робіт Марії Примаченко стартував у Ризі у червні 2022 року.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-