Львівський «Дударик» вразив латвійців своїм співом

Львівський «Дударик» вразив латвійців своїм співом

Фото, відео
Укрінформ
У Ризі закінчився волонтерський тур «Стій з Україною» національної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» (Львів), було дано чотири концерти.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на куратора проєкту Габріелу Каб’єр.

«Дударик» перебував у Ризі з 25 липня по 1 серпня. Це були дуже насичені дні: репетиції, низка концертів. Дитяча частина капели дуже хотіла на море. Нам вдалося це організувати, кілька днів вони мешкали в Юрмалі. Також була велика екскурсія по Ризі. Діти сказали: «Гарне місто, дуже схоже на наш Львів», - розказує Каб’єр.

Вона також згадала, як вражені були латвійські глядачі чистою вимовою учасників хору під час виконання латиських пісень. Габріела розкрила таємницю, хто в цьому випадку став викладачем латиської мови.

«На репетиції в Юрмалу прихала група з Латвійського TV. А тут якраз розучувалася пісня про Даугаву. І саме журналіст допомагав співакам «Дударика» опановувати мелодику мови. Через кілька днів на концерті у Великій Гільдії (відома концертна зала, - ред.) я бачила, як глядачки розчулено плакали, слухаючи спів «Дударика», - поділилася організаторка гастролей.

Загалом в Латвії львівська хорова капела дала чотири концерти – у Верманському парку в центрі Риги, у Великій гільдії, у лютеранській церкві в Булдурі (Юрмала), у католицькому храмі святого Франциска (Рига). 

На знак пошани до приймаючої сторони капела підготувала кілька номерів латиською мовою – гімн Латвії, народну пісню «Вій, вітерець» та «Сонце, Перконс, Даугава» (музика Мартіньша Браунса на вірші Яніса Райніса).

Повідомляється, що під час гастролей було зібрано 250 тисяч гривень.  Загалом з початку війни на гуманітарні і військові потреби «Дударик» заробив і зібрав 1,25 млн. гривень.

«Дударик» веде свою історію з 1971 року. Хорову капелу заснував музикант та диригент Микола Кацал за сприяння Українського Музичного Товариства у Львові. У 1989 році капелу було нагороджено Премією ім. Тараса Шевченка. Зараз колективом керує композитор та диригент Дмитро Кацал. Хормейстер дитячої групи капели - Мар’яна Хижа.

Нагадаємо, в ризькому Dailes teatris був презентований міжнародний проєкт, який об’єднав театри Латвії, Великої Британії та України. Комедія «З цією виставою щось не так» підготовлена спеціально для українських біженців. 

Фото: Фейсбук «Дударика», Олег Кудрін, Олександра Супрун. Відео Олег Кудрін/Укрінформ TV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-