У Празі відкриють дошку Місії УНР у Чехословаччині

У Празі відкриють дошку Місії УНР у Чехословаччині

Укрінформ
Посольство України у Чехії запросило на церемонію відкриття меморіальної дошки на будинку, де в 1919 – 1921 роках розташовувалася Дипломатична місія Української Народної Республіки у Чехословаччині – перше українське посольство в Празі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці події у Фейсбуці.

Захід відбудеться в четвер, 4 серпня, о 17.00 біля входу до спеціалізованої школи для дітей з вадами слуху за адресою Голечкова 104/4, Прага 5. Вхід вільний.

Дипломатичне представництво УНР у Чехословаччині розпочало свою роботу 2 лютого 1919 р.

Спершу місія розташовувалася в готелі Central у центрі столиці, проте найдовше посольство працювало саме в будинку на вулиці Голечковій, звідки в 1921 році переїхало на вулицю Шержікову на Малій Страні.

Очолював представництво український поет, публіцист і перекладач Максим Славінський, який ще сто років тому закликав: «Геть від Москви, від всякої Москви – червоної і білої. Якомога далі від режиму – царського, більшовицького і демократичного, від всякої імперської єдності – зовнішньої та внутрішньої, геть від Москви взагалі».

Українські дипломати намагалися максимально поширити знання про Україну серед чеського суспільства. Інформаційний відділ готував популярні брошури про історію, культуру, національно-визвольну боротьбу українців, які називалися «Пізнай Україну».

Окремий напрямок діяльності місії складало вивчення можливостей налагодження українсько-чехословацьких торговельних зносин: збиралися відомості про чеські фірми і фахівців у сфері економіки, торгівлі, господарства, що виявили бажання співпрацювати з українськими установами, й пересилалися до відповідних державних органів УНР.

У 1919 році місія організувала в Празі надзвичайно успішний концерт Української республіканської капели, під час якої вперше в Європі прозвучала мелодія всесвітньо відомого «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Місія існувала до 1923 р.

Нагадаємо, у Празі на будинку, де мешкав підполковник Армії УНР Микола Росіневич, встановили меморіальну табличку в рамках проєкту Poslední adresa (Остання Адреса – Україна).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-